Deschamps om hånet mot Island

SPORTBLADET

Svarar 18 år efter skrattet i EM-kvalet

1 av 3 | Foto: TT
Deschamps då

PARIS. Händelsen har retat många islänningar i 18 år.

Inför kvartsfinalen i EM svarar Didier Deschamps på uppförandet som sågs som arrogant och retfullt – de franska spelarna skrattade under nationalsången i en kvalmatch på Island 1998.

– Jag kommer ihåg det tillfället mycket väl. Men det fanns på inget sätt en enda spelare som ville håna den isländska nationalsången, säger Didier Deschamps.

Inför söndagens möte mellan Frankrike och Island passade en isländsk journalist på att plocka upp en händelse som diskuterats på Island.

Det franska landslaget kom till Island för att spela EM-kval i september 1998, lagets första tävlingsmatch efter VM-guldet på hemmaplan.

Världsmästarna kom med stjärnan Zinedine Zidane och lagkaptenen Didier Deschamps i spetsen. För isländsk fotboll var det en stor match och arrangören hade fått sätta upp extra läktare på Laugardalsvöllur.

Men festen kom av sig till en början. Under nationalsångerna började ett par franska spelare att skratta.

Förre Hammarbyspelaren och före detta landslagsbacken Pétur Marteinsson minns tillfället.

– Vi hade en operasångare som sjöng nationalsången. Och de började att garva, det kanske var något uttal. Men de hade ingen respekt. De hade inte fokus på matchen, säger Pétur Marteinsson.

På lördagens presskonferens gav Didier Deschamps sin syn på händelsen.

– Jag kommer i håg det tillfället mycket väl. Men det fanns på inget sätt en enda spelare som ville håna den isländska nationalsången, säger Didier Deschamps och fortsätter:

– Det handlade snarare om att den som sjöng den franska nationalsången gjorde det på ett litet annat sätt är det vi var vana vid. Det fick några spelare att skratta lite. Men det var under vår nationalsång.

Lyckades bara få oavgjort

På planen blev det en lärorik match för de franska landslaget. Det blev 1-1 efter ett nickmål av Islands Rikhardur Dadason och en snabb kvittering av Frankrikes Christophe Dugarry. För Islands landslag var det en stor framgång att man lyckades spela oavgjort med de stjärnspäckade laget.

– Det fick ner oss på marken lite, vi var uppe i molnen efter att ha vunnit VM och vi spelade oavgjort. Men det är en del av historien. Jag och spelarna har stor respekt för vad Island har lyckats åstadkomma och vad de gör just nu, säger den franska förbundskaptenen och påpekar:

– Island är inte här för de har haft tur, de förtjänade att vinna mot England.

ARTIKELN HANDLAR OM