Hamilton snabbast på Silverstone

SPORTBLADET

Kan ta över VM-ledningen i morgon - Ericsson missade kvalet efter krasch

Lewis Hamilton har chansen att ta över VM-ledningen.

Han har pole position hemma i Storbritannien.

– Jag ska ge allt jag har, säger han.

– Vi är på rätt väg, nu längtar jag till racet.

Foto: AP

I kampen om pole position hade Lewis Hamilton ett grepp om kvalet, men när ungefär fyra minuter återstod av den sista kvalomgången strök domarna hans fina tid. Hamilton var utanför den vita linjen i kurva nio.

– Jag var på kantstenen och det kändes som om bilen sögs ut utanför den vita linjen, jag hade ingen känsla för att jag var så långt ut, säger Hamilton på presskonferensen.

Han svarade med att slå till med ytterligare en fin tid 1.29,287 och det gav honom pole position i sitt hemmalopp.

– Det var mycket press på mig inför det sista försöket, men jag ville inte svika killarna i garaget, säger Hamilton som nu kan ta sin tredje raka seger i Storbritannien.

– Fansen här ger mig extra motivation, nu är det viktigt för mig att gå igenom strategin och däckvalen inför morgondagen.

Teamkollision

Därmed startar Mercedes båda förare intill varandra i första startled och efter förra veckans kollision i Österrike har teamet dragit upp hårda riktlinjer för vad som är tillåtet och vad som inte är det.

– Jag trodde inte att det var någonting som behövde lösas. vi måste gå vidare med vårt jobb och försöka se till att vi inte hamnar i den situationen igen, säger Hamilton som kan ta över VM-ledningen från kollegan Nico Rosberg i morgon.

– Jag kan inte tala för honom, men för min del är allt okej.

Tre incidenter på fem lopp

Nico Rosberg var däremot kort i sin kommentar kring den senaste tidens kollisioner, Mercedes förare har varit inblandade i tre incidenter under de fem senaste loppen.

– Allt är klart och tydligt säger Rosberg, som dock undersöks av domarna efter en incident under kvalet och kan förlora sin position.

I andra startled startar de båda bilarna från Red Bull med talangen Max Verstappen och Daniel Ricciardo. Det var första gången som Verstappen slog Ricciardo i kvalet.

– Jag har haft lite otur i kvalet tidigare,, men vi har haft bra racepace. I dag var det ett bra kval, jag njöt verkligen och bilen var riktigt bra jämfört med de konkurrenter vi kudne lämna bakom oss, men Mercedes är det itne så mycket vi kan göra åt. De verkar ha en turbo i bilen.

Ericsson på väg tillbaka

Marcus Ericsson kraschade under den tredje träningen och kunde inte delta under kvalet. Han befann sig på sjukhuset för en rutinkontroll.

– Jag har fått en rapport om Marcus Ericsson. Allting ser bra ut, man går igenom hela kroppen och han har en test kvar att göra. Efter den vet man  om han kommer tillbaka till banan redan nu, säger Marcus Ericssons rådgivare Eje Elgh till Viasat Motor.

Efter kvalet meddelade hans team, Sauber, via twitter att Ericsson mår bra och kommer att återvända till banan.

Hans teamkollega Felipe Nasr var sist av de 21 förare som körde kvalet.

ARTIKELN HANDLAR OM