Alfelt: Skoglund visade att han håller världsklass

SPORTBLADET

NYKÖPING. Erik Skoglund knockade Timy Shala i elfte ronden.

Alltid ett positivt sätt för en proffsboxare att vinna på men viktigare var hur han agerade i de tio tidigare ronderna.

Då visade Erik Skoglund att han håller världsklass.

Låter kanske lite fånigt att påpeka att han gör det när han har en perfekt matchlista som obesegrat proffs med 26 raka segrar men vi vet alla hur boxningsbranschen fungerar.

Karriärer inleds med ett antal uppbyggnadsmatcher innan det blir dags att visa att man hör till den absolut högsta nivån.

Timy Shala var ett rejält test för Skoglund och han reagerade exakt så som alla runt honom i hans stall och fansen ville. Han blev helskärpt snabb och effektiv.

Jag har aldrig sett Erik Skoglund så bra och jag har följt många av hans matcher på plats vid ringside. När Shala öste på med slag och kastade sig framåt reagerade Erik med snabba fötter och ännu snabbare händer. Han gled undan och kontraslog i samma rörelser. Inte bara med ett slag, det kom skurar av vänster-höger mot ansikte och kropp. Slag som ganska snabbt tog geisten ur den duktige Shala.

Titelmatch nästa

När sen Eriks långa vänsterjabb blev kliniskt precis och gled igenom Shalas gard och placerades i ansiktet var matchen vunnen.

Erik vann alla ronder och hans killerinstinkt väcktes igen när han fick övertaget i den elfte ronden. Efter tredje nedslagningen stoppade domaren Mikael Höök matchen.

Vad Erik Skoglund framförallt visade var skillnaden på hur han agerar i en match mot en jämnbördig motståndare som till och med kanske skulle kunna vara bättre än honom. En osäkerhet som tvingade fram mer precision och konsekvent agerande. Han hade en taktik och han höll sig till den helt perfekt.

Exakt det agerande som han kommer att behöva när det nästa år handlar om en eller två titelmatcher. Jag träffade i natt stallchefen Nisse Sauerland som lovade att försöka göra allt för att få en match om Europatiteln mot Robert Stieglitz till Nyköping eller Stockholm i början av 2017.

Efter det kan det bli en VM-match om WBA-titeln mot vinnaren av Nathan Cleverly och Jürgen Brähmer redan till sommaren. Två höjdarmatcher. Och även om Eriks tränare och pappa Johan hävdar att sonen inte får ut mer än kanske 60 procent av sitt kunnande i matcher jämfört med vad han presterar på träning visade Erik att han har förmåga att höja sig så mycket som behövs.

Erik själv resonerar som så att han förmodligen är bättre som underdog mot absoluta världsstjärnor än han är mot motståndare som han ”ska slå”. Det kan mycket väl stämma och i så fall är det väldigt lovande.

Ska vara glad att misshandeln stoppades

Mikaela Laurén kom igen efter förlusten mot Klara Svensson och krossade sin ungerska motståndare Szilvia Szabado. Jag har aldrig sett en damboxare ta så mycket stryk i en match och att hon blev förbannad på domaren för att han bröt är enbart korkat. Hon ska vara väldigt glad för att misshandeln stoppades.

För Laurén var segern ett välkommet kvitto på att hon har kapacitet för att ta tillbaka sin avsagda WBC-titel vilket hon kommer att försöka kanske i slutet av februari. Också den matchen, mot polskan Ewa Piatkowska, ska Nisse Sauerland försöka få till Sverige i slutet av februari.

Klockan fyra på morgonen inför matchdagen fick Sven Fornling fyra samtal från anonyma uppringare. Han hade tack och lov stängt av mobiltelefonen så han slapp att väckas av vad Fornling var säker på supportrar till Naim Terbunja som gjorde ett sista försök att störa inför den upphaussade svenskfighten.

Som blev tuff men inte särskilt jämn. Terbunja kom inte igång förrän det var för sent och då handlade det enbart om försök att sänka Fornling med en tung högerkrok för att vinna på knock, vilket snabbe och konditionsstarke Sven inte gick på.

Efter förlusten valde Terbunja att avsluta den karriär som framförallt inledningsvis såg väldigt lovande ut.

ARTIKELN HANDLAR OM