Får inte spela för att hon bär slöja

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

18-åringen tvingas se matchen från läktaren: Är så dumt

I helgen spelar Noha Berhans lag Huddinge premiär i basketettan.

Men 18-åringen får inte vara med.

Berhan tvingas se matchen från läktaren då basketförbundet förbjuder henne att spela med slöja.

Noha Berhan älskar basket. Hon tränar fyra-fem gånger i veckan med Huddinge basket och är utbildad domare samt ledare. Men några matcher får hon inte spela.

När Huddinge i helgen spelar sin premiärmatch i baskettan kommer Berhan sitta på läktaren då de internationella reglerna förbjuder spel med huvudbonad.

– Det känns trist, verkligen. Jag får ju spela i U19 men inte i Basketettan. Det låter så dumt, säger Noha Berhan till SVT.

”Vi följer regelboken”

Svenska basketbollförbundet hade möjlighet att lyfta förbudet helt för två år sedan men valde att behålla regeln i sina högstaligor, Basketligan och Basketettan. Efter att i våras ha fått dispens att spela kvalmatcherna har 18-åringen nu nekats en ny möjlighet att få gå runt regelverket.

– Vi följer regelboken och Fibas stadgar helt och hållet och är man medlem så följer man deras regler och deras regelbok. Där är det ingen tvekan om vad vi som förbund ska göra, säger Svenska basketförbundets ordförande Mats Carlsson till SVT.

”En del av min identitet”

Enligt Sveriges Radio är resonemanget bakom förbudet att ingen ska skada sig på till exempel nålar eller liknande i huvudbonaden. En förlegad regel menar många då det numera finns slöjor helt i tyg designade för just sport, vilket också fått Internationella fotbollsförbundet att lyfta sitt förbud.

För Noha Berhan är det inte heller ett alternativ att spela utan slöja.

– Slöjan är en del av min identitet. Det är exakt samma sak som att jag frågar någon annan person att ta ifrån en del av deras identitet. Jag ska inte ens behöva bli ifrågasatt, det är en del av mig.

18-åringens hopp står nu till Internationella förbundet Fiba som redan tidigare är satt under press i frågan. Amerikanske collegespelaren Bilqis Abdul-Qaadir har uppmärksammats för sin namninsamling där 130 000 skrivit under för att få Fiba att lyfta förbudet – ett initiativ Noha Berhan själv kopierat i Sverige. Förbundet har i sin tur lovat att ta upp diskussionen senare i höst men fram tills dess tvingas Noha Berhan från läktaren se sitt eget basketlag spela.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN