Var frisk – skulle ta Ventoline ändå

Norge rådde skidåkare: ”Skulle ge mig en fördel”

Siri Halle var aktiv var aktiv på 90- och inledningen av 2000-talet.
Siri Halle var aktiv var aktiv på 90- och inledningen av 2000-talet.

Martin Johnsrud Sundby stängdes av två månader för dopningsbrott.

Nu avslöjar förra landslagsåkaren Siri Halle, aktiv på 90-talet, att det norska längdlandslaget rekommenderade sina åkare att ta astamedicin – även om de var friska.

– De sa att det skulle ge mig en fördel, säger hon.

Siri Halle tog två JVM-guld.
Siri Halle tog två JVM-guld.

I förra veckan meddelade det norska skidförbundet att stjärnan Martin Johnsrud Sundby stängts av två månader för dopningsbrott.

Sundby saknade rätt dispens för sin dos och hade fått i sig dopningsklassade substansen salbutamol från astmamedicinen Ventoline.

– Det handlar om en lovlig och nödvändig medicin för Martin. Vi har uppfattat bestämmelserna fel, sa skidförbundets ordförande Erik Röste.

”Sa att jag skulle få en fördel”

Men nu vittnar den förre norska landslagsåkaren Siri Halle, 45, om att den norska landslagsledningen rekommenderade sina åkare att ta Ventoline – även om de är friska när hon var aktiv på 90- och inledningen av 2000-talet.

– Jag förstår inte varför. De sa inte rätt ut att ”om du tar den här tjänar du någon sekund”. Men det som de sa var att ”du kommer att ha en fördel av att använda detta (Ventoline reds. anm), du kommer tjäna tid på det” och ”jag rekommenderar dig att använda medicinen”, säger hon till Verdens Gang.

I förra veckan kunde tidningen avslöja att hela 42 av 61 medaljer mellan 1992 och nu tagits av åkare som använt sig av medicin för astma.

– Det är slående hur många elitidrottare, friska människor i toppform, där andelen astmatiker är så hög. Jag undrar om en oberoende läkare skulle komma fram till samma reslutat och om det ändå inte är så att det är prestationshöjande, säger Halle.

”Fick göra ett litet test”

Tidigare har det norska skidförbundet hävdat att Ventoline inte har någon effekt för människor utan astmaproblem. Men Halle rekommenderades att ta den – trots att hon inte hade någon astmadiagnos – av landslaget.

Hon gjorde ett comebackförsök 2006 och upplevde att ingenting förändrats i landslagsledningens inställning till astmamedicinen.

– Jag kommer ihåg att jag fick göra ett litet sådant där test där jag blåste in och ut. Då konstaterades en viss irritation som var kvalificerade nog för att gillas som astma och få Ventoline. I dag förstår jag att jag inte var astmatiker eftersom jag inte behöver medicinen.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att norska skidförbundet rekommenderar sina aktiva att bruka astmamedicin i nuläget. Det är helt felaktigt. Siri Halles vittnesuppgifter är från 90- och början av 00-talet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.