Härstedt tia i diskusfinalen

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Axel Härstedt skrällde och tog sig vidare till OS-final i diskus.

Men väl där blev det bara tre kast – efter en mardrömsuppladdning med busskaos och brandlarm.

– Vi körde bara runt i Rio, säger han.

Det blev "fel” svenske diskuskastare som tog sig till OS-final i diskus. När Daniel Ståhl missade klev Axel Härstedt fram.

Men redan i går var svensken samlad när det gällde sina finalchanser.

– För min del tror jag att det kommer att krävas över 65 meter för medaljerna och det har jag aldrig gjort på en stadion, det här var det längsta jag har kastat inne på en stadion. Så det är ingen realistisk förväntning. Har jag en bra dag är jag på övre halvan, sa han.

Fick bara till ett kast

En riktigt så bra dag hade dock inte MAI-kastaren. Ett misslyckat första kast följdes upp av 62,12 i andra. Inför sitt sista kast krävdes en ökning med minst 10 centimeter för att ha en chans att gå vidare, men diskusen ställde sig i vinden och därmed var OS-äventyret över.

– Jag är ändå extremt stolt och nöjd. Mitt andra kast var lite för högt, annars hade det gått någon meter till och då hade det varit en helt annan final, säger han.

Till slut krävdes det 62,44 för att få alla sex kasten. Kanske hade Härstedt fixat det om inte uppladdningen mellan kval och final varit så strulig.

"Var problematiskt”

– Det var lite problematiskt. När jag skulle åka hem med bussen i går körde chauffören fel tre gånger och det tog en och en halv timme i stället för en halvtimme. Vi körde bara runt i Rio, säger han och fortsätter:

– Sen skulle jag sova men då gick brandlarmet i hela huset så jag fick gå och äta i stället. Men jag kände mig ändå bra, jag tror inte det påverkade så mycket.

Polske världsettan Piotr Malachowski såg ut att gå mot en säker seger i tävlingen, men så i sista kastat fick tysken Christoph Harting på 68,37 och knep därmed guldet. Han övertar därmed titeln som olympisk mästare från sin storebror Robert Harting.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS