Så ska näste svensk nå F1

avAnna Andersson

Publicerad:

Rickard Rydell ska ta Gustav Malja till toppen

Drömmen är en plats i F1.

År 2020.

Gustav Malja ska nå målet med hjälp av en världsmästare.

Redan för två år sedan fick det klassiska F1-teamet McLaren upp ögonen för den talangfulle svensken och under ett år tränades han i deras akademi. Förra året klev han vidare till Formula Renault 3.5, som lotsat flera förare vidare till F1. Och i år tar han nästa steg.

Gustav Malja ska köra GP2.

– Det är en dröm, säger han.

– Det är den högsta serien under formel 1 och racingmässigt är det en mycket bra väg att gå. Det är en chans man inte får hur som helst och min ultimata dröm är att köra ett par säsonger i serien och sedan gå vidare till F1. Beprövad väg

Den vägen gick Marcus Ericsson som körde fyra säsonger i GP2 innan han skrev kontrakt med F1-teamet Caterham och därefter klättrade vidare till Sauber. Så gjorde även Mercedes båda dominanter Nico Rosberg och Lewis Hamilton. Båda vann GP2 innan de gick till F1 och samma väg tog såväl Nico Hülkenberg som Romain Grosjean.

”Satsning på flera år”

Serien körs tillsammans med F1, på samma banor, med samma däckleverantör och är den som utbildar flest förare till racingens kungaklass.

– Samtidigt måste man vara realistiskt. Jolyon Palmer som vann GP2 2014 behövde fyra säsonger i serien, därefter var han testförare i F1 ett år innan han fick en förarplats hos Renault i år, säger Rickard Rydell som är förarcoach åt Malja.

Rickard Rydell, som vunnit bland annat märkes-VM i WTCC och LeMans, har nu avslutat sin karriär för att hjälpa Gustav Malja till formel 1.

– Gustavs satsning är på flera år, kanske tre eller fyra. Det är speciellt att köra med Pirellidäcken, det är många nya banor att lära sig på kort tid och man måste lära sig körstilen. Alla i serien är potentiella F1-förare och det går inte ställa för höga krav, man måste ta ett steg i taget, säger Rydell.

Malja körde tre GP2-lopp med två team förra året och satsar på att vara bästa nykomling 2016. För att lyckas måste han lära sig att prestera snabbt på nya banor, kvala bra och orka köra två långa race varje helg.

”Vi ska till Formel 1”

– Mina styrkor är min instinkt och mina omkörningar. Det är väldigt viktigt i GP2 där det är så långa race, säger Malja och får medhåll av Rydell:

– Gustav har redan visat att han kan köra bil, nu handlar det om att få ihop helheten och det mentala, påtalar den förre världsmästaren.

– Ge oss ett par tre säsonger i GP2, sedan är målsättningen att vi ska till F1.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM