”Blir en skev bild av vad som är normalt”

Kalla om psykisk ohälsa: ”Många håller det inom sig”

avAndreas Käck

Publicerad:

Charlotte Kalla är ny ambassadör för Bris (Barnens rätt i samhället).

I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon om sitt nya uppdrag – och om sin vilja att stötta barn och ungdomar som inte mår bra.

– Den stress och press som unga beskriver är något som berört mig väldigt mycket, säger hon.

Dagen efter världscupsavslutningen i Falun kallade Charlotte Kalla till presskonferens på Broms Flygplats för att meddela att hon blir ny ambassadör för Bris (Barnens rätt i samhället).

– Jag tycker inte det är rätt att så många barn och unga ska må så dåligt och sätta orimliga krav på sig själva, sa Kalla.

Samtidigt meddelade hon att hon kommer skänka sina prispengar från veckans SM-tävlingar till organisationen.

”Förstår att unga känner press”

På tisdagen höll Kalla ytterligare en presskonferens om sitt nya samarbete och för Dagens Nyheter utvecklar hon varför det, i egenskap av stort affischnamn, känns viktigt att vara med och bidra i kampen mot psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.

Kalla säger att hon ser sociala medier som en ”bov i dramat”.

– Jag förstår att unga i dag känner stress och press när det är så mycket som är tillgängligt på sociala medier, den klicken som visas upp av andras liv är ju bara det framgångsrika och lyckliga. Det blir en väldigt retuscherad bild och ska man börja jämföra sig med den så blir det en superhjälte som man aldrig kan nå upp till. Det blir en väldigt skev bild av vad som är normalt.

”Håller det inom sig”

Kalla berättar även att hon sett exempel på psykisk ohälsa inom idrotten.

– Det är många som håller det inom sig och orkar hålla uppe en fasad. Man kan lätt tro att alla har en spikrak väg och det bara flyter på men så är det väldigt sällan, alla har fartgupp på vägen som man behöver lösningar på att ta sig över. Det finns en stor styrka i att våga be om hjälp och visa sig sårbar. När man väl öppnat sig är det lättare att göra det igen och när man ser vilken effekt det ger så känns det bra, säger skidstjärnan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM