Ska inte gå – men hon är inte normal

Käck: ”Inga tvivel om att hon är tidernas bästa”

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Det ska inte gå, men heter man Serena Williams så är tydligen allting möjligt.

Nu är hon tillbaka i toppen.

Sällan har någon varit lika saknad.

Jag ska villigt erkänna att jag inte följt WTA-touren särskilt slaviskt på senare tid, men jag har gjort det tillräckligt mycket förr om åren för att kunna slå fast följande:

Det här behövdes.

WTA-touren utan Serena Williams är som PGA-touren utan Tiger Woods, som fotbollen utan Leo Messi och Cristiano Ronaldo, som C More utan Lasse Granqvist, som en gasolgrill utan gasol…

Ja, ni fattar.

Den är helt enkelt inte särskilt mycket att ha.

Tro mig, jag vill också att spelare som Sloane Stephens och Madison Keys ska ta steget från stjärnor till superstjärnor, att Naomi Osaka ska göra damtennisen stor i Asien igen (inte mycket har ju hänt sedan Li Na pensionerade sig), att Eugenie Bouchard, Kristina Mladenovic – eller varför inte redan Belinda Bencic och Donna Vekic? – ska börja prenumerera på finalplatser i grand slams.

Men det händer ju ingenting!

De som ska fylla på underifrån är bevisligen inte redo.

”Fick oss att inse”

Under de senaste två åren har damtennisens två överlägset största stjärnor varit borta i cirka ett år vardera. Maria Sjarapova på grund av en dopningsavstängning, Serena Williams för att föda barn.

Deras frånvaro fick oss att inse hur mycket vi kommer att sakna dem när de väl lägger av.

De behövs – så länge det bara går.

I årets Wimbledon försvann alla topp tio-seedade spelare innan kvartsfinal. Det ser verkligen inte bra ut.

Visst, man kan problematisera Wimbledons luddiga seedningssystem och hitta förklaringen där. Man kan till och med hävda att det är ett kvitto på att bredden är bra. Personligen tycker jag det är ett bevis så gott som något på att spetsen saknas.

Nu är den (spetsen alltså) tillbaka.

Förhoppningsvis stannar den i några år till...

”Hon är inte normal”

Serena Williams är 36 år gammal nu. Hon må behöva en till grand slam-titel för att tangera Margaret Courts rekord, men alla är väl ändå rörande överens om att hon är tidernas bästa spelare?

I min bok råder det i alla fall inga som helst tvivel.

Det är helt otroligt att hon redan nu, tio månader efter en ytterst komplicerad barnafödsel som kunde ha kostat henne livet, kan ta sig till final i Wimbledon. Vill man vara elak kan man påstå att det är ett underbetyg till övriga spelare. I normala fall är det ju en logisk förklaring. Men nu är det Serena Williams vi snackar om – och hon är ta mig tusan inte normal.

De andra spelarna är kanske inte så bra som vi hoppades att de skulle vara vid det här laget, men de är sannerligen inte dåliga. Det är bara det att Serena Williams är så otroligt mycket bättre…

Till råga på allt är hon inte bara en fantastisk tennisspelare – utan också en minst lika bra människa. En ambassadör för sporten, en som tar strider mot rasism, sexism och andra orättvisar. Och, förstås, en förebild för alla mammor där ute. En som visar att ingenting är omöjligt.

Välkommen tillbaka till toppen, Serena.

Det är där du hör hemma.

Hoppas du stannar ett tag till.

ARTIKELN HANDLAR OM