Mejla

Petra Thorén

Prestigelöst och smart av Rikard Grip

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

När landslaget bygger nytt, gör man det smart.

Stjärnan är tillbaka, hennes vägvisare likaså.

Charlotte Kalla och Magnus Ingesson har trots sin långa relation ett nytänk som det vore tjänstefel att avstå ifrån.

Landslagsledningen visar också prestigelöshet när man nu närmar sig Niclas Grön, Rikard Grips mest högljudda kritiker under OS.

Dagens gåta: vilken gemensam nämnare har de kvinnliga landslagsåkare som lyckats allra bäst i vinter?

Svar: ingen av dem har en tränare som varit verksam i landslagets stab.

Charlotte Kalla har satsat på privatteam med Magnus Ingesson. Ebba Andersson lutar sig mot sin pappa, Hanna Falk tränas av Niclas Grön, Ida Ingemarsdotter samarbetar med Joakim Abrahamsson och Stina Nilsson har varit sin egen tränare i vinter.

Lite skillnad däremot på herrsidan vilket var en orsak till att det fanns skäl för Svenska skidförbundet att satsa vidare på Ola Ravald.

Han är personlig tränare för de herråkare som presterat bäst stundtals den här säsongen: Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Oskar Svensson.

Ola Ravald meddelade dock i dag att han inte tänker fortsätta.

Med fyra avhopp tvingas landslagsledningen att bygga nytt bara efter två år.

Handlar om att vara bäst

När man river upp och gör om sker det både smart, prestigelöst och med ett mål: det handlar om att vara bäst.

Så in med Magnus Ingesson, som tillsammans med guldklimpen Charlotte Kalla gjort en rejäl nysatsning och nått nya laktathöjder med tidigare oprövade mjölkyratålighetsmetoder. Det skulle inte förvåna mig om fystränaren Stefan Thomson också lockas med in i blågult.

Skidförbundet har hela tiden brunnit av önskan att få tillbaka Charlotte Kalla i landslaget. Nu går man den enda möjliga vägen via hennes tränare.

Stjärnan, som iskallt mörkade nyheten när vi sågs i Trondheim i går, är viktig av flera skäl. Som varumärke förstås, landslagets sponsorer vill ha tillgång till de allra bästa och Charlotte Kalla är en av Sveriges mest folkkära idrottare. Som förebild givetvis, de unga åkarna kan luta sig mot, se upp till och inspireras av Charlotte Kalla under landslagets läger. Och som sparringpartner. En faktor veteranen Ida Ingemarsdotter lyfter när hon berättar för mig om glädjen över att ha Charlotte Kalla tillbaka i landslaget.

Farhågan är att Magnus Ingesson blir för lite damtränare och för mycket Kalla-coach. Vi vet hur Charlotte Kalla föredrar att genomföra sina träningspass, helst dagen före tävling, med Magnus bredvid i spåret för snabb feedback. Finns det tid och kraft för Magnus Ingesson till alla? Kan Charlotte Kalla dela med sig? Det återstår att se.

Modig värvning

Det ska också bli spännande att se om Ingesson vågar vara så öppen och rättfram som hans tankar och åsikter kan vara.

En annan värvning som är modig är den som jag förstått håller på att ske av Niclas Grön. Ska man se om sitt hus handlar det om att plocka de tränare som ligger i framkant. Det gör Niclas Grön.

Han är bland annat Hanna Falks personliga tränare och sportchef på Parasportförbundet och står också för idéer och tankar som är spännande. Fråga bara Britta Johansson Norgren som blivit en långloppsdrottning under ledning av Niclas Grön.

Man skulle kunna tänka sig att Rikard Grip och Niclas Grön är på kollisionskurs. Tränaren var den kritiker som lät högst i vintras när Rikard Grip valde Anna Haag före Hanna Falk i OS-stafetten.

Men en sak har jag lärt mot om Rikard Grip och det är att han kan ta kritik och vågar tala med de som skriker högst.

Herrarna i fråga har talat ut om påhoppen under OS.

Vad jag förstått har de nu även pratat om ett samarbete i landslaget.

Om den pusselbiten faller på plats ska Johan Sares rekrytera en kvinnlig tränare. Det är, vad jag förstått, ett önskemål från flera aktiva och en naturlig väg att gå (läs: det var verkligen på tiden).

Och avslutningsvis kommer jag med ett förslag på den sista tränaren i teamet: Anders Byström. Nu ansvarig för norska skidlandslagets manliga utmanartrupp.

Plocka hem honom till Sverige, ge Calle Halfvarsson en utmaning och Oskar Svensson rätt jord att gro i så blir det här bra.

avPetra Thorén

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM