Segerreceptet: Äta mer pasta

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Söderling måste få i sig mer kolhydrater – för att klara fem set: ”I Australian Open tog han helt slut”

PARIS. Tränaren Magnus Norman har hjälpt Robin Söderling att hitta framgångsreceptet i Paris:

Ät mer – och därmed pasta.

Före skrällförlusten i Australian Open låg det bara fisk och grönsaker på tallriken.

– Tennis är en konditionsidrott och då gäller det att ha depåerna fyllda, säger Norman till Sportbladet.

Foto: GETTY IMAGES

Robin Söderling slog Taylor Dent med 6-0, 6-1, 6-1 i går och är klar för tredje omgången i Öppna franska.

Årets första Grand Slam-turnering blev inte lika rolig.

I Australian Open föll den åttondeseedade svensken, trots en 2-0-ledning, i öppningsmatchen mot Marcel Granollers. Robin tappade spelet helt i tredje set, och på den långa flygresan hem sökte han och Magnus Norman en förklaring till fiaskot.

De hittade den delvis i 25-åringens mage.

”Tog helt slut”

Att Söderling inte är någon större pastaälskare ser Norman som ett problem i jakten på kolhydrater.

– Ja, det tycker jag. Vi hade ett snack efter Australien, där han tog helt slut. Då käkade han ingen pasta på lunchen utan bara någon fisk och grönsaker. Det var lite klent och kan ha varit en bidragande orsak till att han tappade 2–0 i set. Jag tyckte att han skulle ha haft i sig kolhydrater. Inom tennisen är det inte, som i många landslag, aktuellt att ha med en egen kock. Där får man ta sitt eget ansvar, säger Magnus Norman.

Tuffare i morgon

Robin Söderling har inlett Öppna franska med två sällsynt snabba matcher. Han slog Laurent Recouderc på en timme och 34 minuter, Dent på en timme och elva minuter.

Det lär bli betydligt tuffare mot Albert Montanes i morgon och då gäller det, som Norman uttrycker det, att ha depåerna fyllda.

– Generellt sätt är Robin väldigt, väldigt noga med att han äter, men han kan hålla med om att det blev lite för lite i Australien. Nu har det blivit bättre. Han käkar lite pasta och sedan finns det ris, potatis och sådana grejer. Han dricker dessutom lite kolhydrater under matcherna. Jag brukar likna honom vid en bil som är jävligt stark, går fort och har mycket hästkrafter. Den kräver mycket bensin, så det gäller att käka ordentligt, säger Magnus Norman.

Robin håller inte med

Robin Söderling själv ser inget samband mellan matintaget och förlusten mot Granollers.

– Jag äter pasta, men det finns mycket bättre grejer att äta som ger längre energi. Jag vet inte vad Magnus har sagt, men jag kan ju äta en laxbit på ett kilo. Jag förlorade helt enkelt för att jag spelade för jävla dåligt. Det behöver inte vara svårare än så, säger Söderling.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN