VM-vapnet – hemgjord valla

SPORTBLADET

Svenska teamet blandar i hemlighet: ”Spännande”

Foto: tungt i spåren ”Jag hade önskat att jag skulle ha lite mer fäste på skidorna”, sa Anna Haag efter söndagens tävling. Lagom till VM kan en ny valla vara klar.

La Clusaz. De har hållit testerna hemliga för rivalerna sedan i våras.

Nu är svenskarna snart klara med den egenblandade valla som ska överraska på VM.

– Det ser mycket spännande ut, säger vallachefen Larry Poromaa.

Foto: Larry Poromaa.

I Davos förra helgen vallade Sverige delvis bort sig. I går var det dags igen. De svenska damerna kom trea och efteråt var Anna Haag besviken.

– Jag hade önskat att jag skulle ha lite mer fäste på skidorna. Det är synd när man åker klassiska sträckor, då hänger man upp sig så himla mycket på skidorna, säger hon.

Två timmar senare tappade Daniel Richardsson allt på andrasträckan. Trots att Södergren och Hellner sedan hade fältets bästa tider var skadan redan skedd och Sverige kom femma. Richardsson ger skidorna ljummet betyg.

– De var bra, men inte top of the line. Och just i det här föret skiljer mycket mellan de som har bra och de som har riktigt bra, säger han.

Sju heltidsanställda

Lösningen är på väg. Sverige har sju heltidsanställda vallare som jobbar för att få fram nya produkter.

Efter förra säsongen började de testa en ny variant i hemlighet.

Nu har de tagit med vallan till alla världscupsstopp och fortsatt utvärderingen. Lagom till VM ska åkarna garanterat ha sin nya valla.

– När det gäller strukturer och nya produkter är det ett långsiktigt jobb för att få fram något nytt som är bättre än vad vi har. Vi försöker blanda själva, men det tar tid innan det används på tävlingsskidor, säger vallachefen Larry Poromaa.

”Få det lilla extra”

Kan du avslöja vad som är speciellt med er nya valla?

– Nej.

Är det ur konkurrenssynpunkt?

– Ja, det tar jädrans tid att få fram, så vi vill inte berätta.

Kallar ni den någonting unikt, eller bara typ A-61-4...

– ... ja. Just det heter den. Precis så.

Vad blir vinsterna med den då?

– Vi jobbar för att få det där lilla extra. Däruppe är det en tråd: går man över den blir det fel, går man för långt nedanför den är man inte med. Vi ska hamna helt rätt, säger Larry Poromaa.

ARTIKELN HANDLAR OM