Ogier lyckades snuva Solberg på segern

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Febrige Solberg i täten tills framdämparen gick sönder

1 av 2 | Foto: Citroën
Sébastien Ogier, till höger, och hans co-driver Julien Ingrassia vann Rally Japan.

Petter Solberg har influensa.

Men ledde ändå Japans VM-rally inför den sista tävlingsdagen.

- Det var en tuff dag, men vill man köra rally så vill man köra rally, säger norrmannen.

Den före detta världsmästaren är febersjuk och när bilen var på service så passade han på att sova.

Febrig men i ledningen

Det gjorde susen, efter den första dagen så ledde Petter Solberg Japans VM-rally med 9,4 sekunder före Fords Mikko Hirvonen, Finland.

– Fysiskt så går det fint, men mentalt är det ett helvete. jag fick verkligen slita för att få in all information, framförallt till de långa specialsträckorna, säger norrmannen till NTB.

– Citroën har hjälpt mig med de mediciner som jag får ta, men ändå så sliter det väldigt. Mellan specialsträckorna så har jag lagt mig ner för att sova och när bilen var på service har jag inte heller orkat med något annat än att sova.

Efter den första dagen var han så slut att han inte ens orkade gå på presskonferensen och därför tvingades Solberg böta över 50 000 norska kronor till arrangören.

VM-ledaren Sébastien Loeb, även han Citroën, var bara sexa efter den första dagen. Han hade 54,5 sekunder upp till Solberg.

– Det var verkligen en svår dag för mig, säger fransmannen.

– Jag vet inte varför, jag tryckte verkligen på.

Petter Solberg låg i ledningen även efter den andra dagen, då var han 3,7 sekunder före Hirvonen. Men det höll inte hela vägen för Petter Solberg, chanserna att ta sin första VM-seger sedan 2005 försvann den sista dagen. På SS 20 gick vänstra framdämparen sönder och styrningen påverkades.

– Det är mycket svårt att köra, jag är glad att jag fortfarande är med och nu kan jag bara hoppas på att hålla min plats, sade Solberg efter SS23.

Ogier tog över

Det blev en hel del rokader i resultatlistan under den sista dagen. Mikko Hirvonen som inlede som tvåa dalade neråt sedan han fått problem med transmissionen och slutade sexa. Sébastien Ogier kunde i stället avancera från sin tredjeplats och när rallyt var över stod han som segrare. Jari-Matti Latvala försvarade Fords ära och blev trea medan Dani Sordo smög sig in som fyra och Sébastien Loeb blev femma.

– Det här var första gången för mig och jag visste att det skulle bli ett svårt rally, men jag hittade snabbt en bra känsla och en bra rytm, säger Ogier i ett pressmeddelande efter segern.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN