”Vi har mycket att köra för...”

SPORTBLADET

Här är Gustav Larssons bästa segerchans i girot

I dag kommer Giro d’Italia hem.

Och med det en svensk segerchans i lagtempot.

– Det får man säga.

Foto: tempostark Gustav Larsson spelar en nyckelroll för sitt team i dag.

Vi har i alla fall mycket att köra för, säger Gustav Larsson.

Efter tre etapper på holländsk mark körs i dag den första i Italien när lagtempot avgörs på sträckan Savigliano-Cuneo i Piemonte.

Stigningen från start till mål på den 33 kilometer långa sträckan är 200 meter, men blir knappast en avgörande faktor. Banan är inte särskilt tekniskt krävande, och ett högt, jämnt tempo är en viktigare aspekt.

Måste köra lika fort

– Loppet är väldigt enkelt rent tekniskt eftersom det nästan är raka spåret hela vägen. Det gäller att hålla ett jämnt tempo precis runt ens mjölksyrenivå och att alla i laget kör lika fort. Man måste hitta den känslan, annars riskerar man att ”döda” sina lagkamrater, att trötta ut dem, säger Gustav Larsson.

– Vi har mycket att köra för eftersom Richie Porte (Larssons lagkamrat i Team Saxo Bank) är tvåa totalt. Och jag tror han har goda chanser att vara med i toppen även efter loppet.

Bästa chansen i dag

Gustav Larsson själv ligger på 74:e plats i sammandraget, drygt åtta minuter efter ledaren Alexander Vinokourov, och förutsättningarna för en svensk etappseger bör vara som bäst i dag.

Han tog sitt OS-silver i Peking på ett tempolopp, i girots 8-kilometers prolog i Amsterdam slutade han åtta och under de kommande tre veckorna körs bara ett individuellt tempolopp: avslutningssträckan i Verona den 30 maj.

Men Gustav Larsson väljer att se längre fram än så.

– Jag är här för att köra mig i form inför Tour de France och hittills har allt gått som planerat. Mina chanser är antagligen störst när jag kör tempo, men jag hoppas kunna vara med och bryta mig loss även i bergs-etapperna längre fram, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport