”Ett helt sjukt rally”

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sandell jublande glad efter segern i sekundstriden

Foto: Gepa Pictures
Patrik Sandell tog sin första VM-seger på asfalt.

Sébastien Loeb dominerade Rally Tyskland precis som vanligt, men om det kanske var lite avslaget i huvudklassen var det desto mer spännande i SWRC-klassen.

Det blev en strid på sekunden och äntligen stämde allt för Patrik Sandell.

Foto: Gepa Pictures

Årets säsong har inte helt gått Patrik Sandell i händerna. Det har blivit två fjärdeplatser, en femteplats och en tredjeplats för Skodaföraren som siktade på att vinna SWRC-klassen när året började. Men vid helgens VM-rally i Tyskland började körningen äntligen stämma för Sandell som kämpade om tätpositionerna tillsammans med P-G Andersson och Martin Prokop.

”Helt sjukt rally”

– De har varit ett helt fantastiskt och sjukt rally. Det har varit fajt från första metern till den sista. Jag har nog aldrig slagits så här mycket i något rally under hela min karriär, säger Patrik Sandell till Sportbladet.

– Jag var lite arg på mig själv på fredagen då jag gjorde ett misstag. Vi körde av vägen och jag fick motorstopp och tappade 15 sekunder. Jag satte mig själv i en situation då jag var tvungen att åka otroligt fort och ta vissa risker. Men vi lyckades ändå hålla ihop det ända in i mål, fortsätter Sandell.

Efter fredagen låg Sandell trea, bakom P-G Andersson och Martin Prokop. Men en tuff satsning under lördagen förde upp Sandell på andraplatsen, 4,6 sekunder bakom P-G Andersson som ledde klassen.

När Andersson sedan fick problem under söndagen såg Sandell sin chans. Andersson hade skadat fälgen och punkterat efter en olycklig landning i ett hopp och när han tappade drygt tre minuter låg vägen öppen för Patrik Sandell. Han gjorde inga misstag utan kunde vinna, 4,7 sekunder före Martin Prokop.

P-G Andersson som tappade segern kunde kriga till sig en tredjeplats efter att ha slagit Eyvind Brynildsen i en sekundfajt.

Patrik Sandell var förstås otroligt glad över årets första vinst.

– Det känns lite som en teamseger. För två veckor sedan hade jag inte kört en meter asfalt med Fabian, men Red Bull-teamet ställde upp och gav oss ett riktigt test i förra veckan. Det var precis det vi behövde. Vi fick till inställningarna på bilen och jag kände direkt att jag hittade en bra rytm, säger Patrik Sandell till Sportbladet.

”Förtjänar segern”

Red Bulls Raimund Baumschlager som hjälpt Sandell under testet innan rallyt var också nöjd med Sandells insats.

– Han har inte haft någon perfekt start på säsongen, men allt gick fantastiskt bra här och han förtjänar den här segern. Det betyder mycket för självförtroendet och han kunde inte ha kört bättre under de här tre dagarna, säger Baumschlager i ett pressmeddelande.

– Jag är inte rädd för asfalt, men jag har inte fått en ärlig chans tidigare. Nu harde jag både en bra bil och rätt inställningar. Det var jätteroligt och då lär man sig mycket. Jag och Raimund åkte med varandra när vi testade och jag fick många tips. Nästa rally är Frankrike som också går på asfalt och det känns jättebra. Nu har vi visat att vi kontrollerar det med, säger Patrik Sandell till Sportbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally