Norling: ”Försöker att ge honom luft när vi kan göra det”

Foto: Bildbyrån
Rikard Norling gör vad han kan för att matcha Sebastian Larsson hållbart. Samtidigt har han en del att säga om spelarfackets kritik.

avDaniel Sörensen

SPORTBLADET

Spelarfacket FIFPro riktar kritik mot de lag som använder sig av VM-spelare som inte har fått tillräckligt lång semester efter mästerskapet.

Malmös Arnór Traustason och AIK:s Sebastian Larsson är två av de berörda spelarna.

– Jag är fullt medveten om det och jag har full respekt för att det som Sebastian ställs inför nu är lite över vad som är korrekt, medger AIK-tränaren Rikard Norling.

Fyra veckors semester. Det borde alla fotbollsspelare som deltog i sommarens VM ha enligt det globala spelarfacket FIFPro.

I måndags gick de ut med ett pressutskick där de riktade kritik till de klubbar som använt sig av VM-spelare i kval till Champions- eller Europa League. Enligt utskicket har FIFPro kunnat hitta minst 15 aktuella spelare som inte har fått så pass mycket semester som de borde ”ha rätt” till.

”Spelarnas hälsa riskeras med ett så tufft matchschema. De hamnar under för stor press när de kommer i kläm mellan klubbarnas behov och sitt eget välbefinnande”, skriver de.

”Måste bli bättre på att skydda spelare”

En av de berörda spelarna är Malmös Arnór Traustason, som spelade VM med Island och efter landets uttåg åkte tillbaka till Sverige för att spela Champions League-kval mot Drita.

– Vi måste generellt bli bättre på att skydda spelarna. Spelarna är de viktigaste personerna i fotbollen. Publiken kommer för att se spelarna och de vill se dem prestera sitt bästa. De som går till semifinal eller final i de stora turneringarna får 2,5 veckors semester efter en säsong med närmare 70 matcher. Det här förkortar spelarnas livslängd inom fotbollen, sa Malmös tränare Uwe Rösler till Sportbladet.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Sebastian Larsson har haft fulltspäckat schema sedan han kom till AIK.

AIK:s nyförvärv Sebastian Larsson, som anslöt från engelska Hull efter det succéartade VM-slutspelet med Sverige, är en annan spelare som fått minimalt med ledig tid efter det stora mästerskapet.

Kom en vecka efter VM

Efter att ha kommit hem till Sverige efter VM hade Larsson en dryg veckas ledighet innan det första träningspasset med AIK. Han har sedan dess fått speltid i två allsvenska matcher samt 90 fulla minuter i Europa League-kvalet mot Nordsjälland.

– Du kan lägga till ytterligare en parameter där, att den av de där 15 spelarna som inte har fått tillräcklig semester som kanske hade flest antal löpmeter i VM – Traustason spelade knappt någonting – ger ytterligare en nivå på vad utmaningen är för Sebastian, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

– Det kommer upp i fokus nu i och med det här. Men hur många gånger har det inte varit så att man vänder på det, att spelare går härifrån till ligor som håller en högre nivå där de heller inte har fått semester? Börjar man slåss för det blir det inte så roligt.

Hur menar du?

– Om någon blir köpt av Manchester City så tror jag inte att det första man säger är att “jag ska ha semester först, för det är en lagstadgad rätt”. Men det är klart, det här är tufft. Jag är fullt medveten om det och jag har full respekt för att det som Sebastian ställs inför nu är lite över vad som är korrekt och att vi försöker att kompensera det hela tiden genom att ge honom luft när vi kan göra det, säger han.

”Kan sin kropp bättre än någon annan”

Rikard Norling säger samtidigt att han tror att Sebastian Larssons ålder kan hjälpa – snarare än stjälpa – honom att klara av det tuffa matchandet under sensommaren och hösten.

Kunskapen om sin egen kropps begränsningar är viktig för Larssons framtida spel.

– Det kanske är lättare för en kille som är 33 bast, som har varit ute x antal år och som kommer hem och kan sig själv och sin kropp bättre än någon annan, säger Norling.

Sportbladets allsvenska guldmålningar 2006–2017 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM