Säkerheten skärps efter virusutbrott

Av: 

TT

Olika virus härjar bland hästar i Sverige och inför världscupfinalen i Göteborg höjs säkerheten. Här är tysken Daniel Deusser i farten under ett tidigare besök i Scandinavium. Arkivbild.
Olika virus härjar bland hästar i Sverige och inför världscupfinalen i Göteborg höjs säkerheten. Här är tysken Daniel Deusser i farten under ett tidigare besök i Scandinavium. Arkivbild.

Hästarna är i världsklass och värda enorma summor.

Om några veckor kommer de till världscupfinalen i hoppning och dressyr i Göteborg.

Samtidigt härjar ett virus bland hästar i Sverige.

Finalen avgörs i Scandinavium i början av april – och då får inget hända hästarna. Två virus, EHV-1 och EHV-4, sprids just nu bland hästar och drabbar ridsporten på olika håll runt om i Sverige.

Därför vidtar arrangören åtgärder för att förhindra smittspridning.

– Det har vår fulla uppmärksamhet givetvis. Det finns en risk, det gör det alltid, det har kommit nära, oro är nog nästa steg men det finns en uppmärksamhet, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare på Göteborg Horse Show till SVT.

– Vi har haft ett telefonsamtal med både internationella förbundets chefsveterinär och våra veterinärer och har lagt en ganska så detaljerad plan med åtgärder för att minimera risken för att få in ett virus på vår tävling, säger Torgersen.

”Kommer ha bra koll”

Kontrollen vid ankomsten skärps och den kommer inte att läggas vid tävlingarnas stallområde.

– Vi kommer också begära att alla ägare som kommer har med sig en tempkurva, det vill säga att det tar tempen på hästen, minst fem dagar innan. Därför kommer vi ha en väldigt bra koll på situationen, säger Torgersen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.