Världsrekord och EM-guld i lagkappen

SPORTBLADET

Svenska herrarna var totalt överlägsna

För svensk del börjar det bli en trevlig tradition.

Guld och världsrekord på 4x50 meter fritt för herrarna som avslutning i EM.

Det gav Sverige totalt åtta medaljer och tillförsikt inför nästa år.

Genom lagkappslaget fick kortbane-EM exakt samma slut som förra året i Helsingfors. De svenska herrarna inte bara vann utan skrev även om rekordböckerna. Tiden 1.24,19 var en sänkning med exakt åtta tiondelar och gav ett försprång med 79 hundradelar till Frankrike och hela 2,27 till trean Tyskland.

– Jag trodde väl att de skulle kunna putsa rekordet någon eller några tiondelar, menade förbundskaptenen Thomas Jansson med ett leende.

Då hade han sett laget och Stefan Nystrand göra betydligt mer än så.

Förra året var det Nystrand som på förstasträckan lade grunden till segern och världsrekordet. På söndagen fick Nystrand förtroendet att simma slutsträckan och då skulle det behövas en rejäl kallsup för att Sverige skulle missa guldet.

Petter Stymne och Marcus Piehl hade på de båda inledande sträckorna vridit upp hastigheten till under världsrekordet. Per Nyhlin på tredje sträckan kunde inte riktigt hålla samma tempo men Nystrand, även guldmedaljör på 50 meter fritt, såg till att rekordet bättrades på.

Hans tid, 20,66 var överlägset snabbast.

– Vore han fräsch och utvilad hade han kunnat simma ända ned till 20,36. Vi kände oss trygga med Petters form och att vi skulle hänga med och inte komma efter. Därför körde vi en klassisk uppställning med snabbast sist, sade Jansson.

Tillsammans med Josefin Lillhages guld slutade Sverige med sammanlagt åtta medaljer, en sämre än förra året men då fanns också Therese Alshammar med i truppen. Insatsen i Debrecen kunde sammanfattas med att svensk simning numera mår riktigt bra.

– Det var ju oro 2003-2004 över att de stora gjort sitt och om det skulle komma några under. Men i år tycker jag att vi visat att de etablerade fortsätter slå rekord och de underifrån tagit ett stort kliv så oron är borta och vi ser framåt med tillförsikt.

Bland de etablerade finns självklart Nystrand, Lillhage och Alshammar. Underifrån kommer nu simmare som Magdalena Kuras, med i det svenska medleylaget som tog medalj liksom Hanna Westrin. 16-åringen slutade på söndagen fyra på 100 meter bröstsim, blott hennes andra individuella mästerskapsfinal.

– Det är egentligen ingen som simmar utanför sin plan så jag måste säga att jag är nöjd glad även om vi ska se nyktert på det här mästerskapet – det bara varit ett delmål. Nu är det bara 200 dagar kvar till OS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning