Göransson tog andra segern

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny totalledare i mästerskapsserien

Upp i ledning Rickard Göransson tog i och med dagens seger över ledningen i mästerskapstabellen.
Foto: Johan Palmér
Upp i ledning Rickard Göransson tog i och med dagens seger över ledningen i mästerskapstabellen.

Richard Göransson, 29 år, fick en drömstart i dagens STCC-tävling på Gelleråsen.

Värste konkurrenten och mästerskapsledaren Fredrik Ekblom, körde av redan i första böjen och lämnade fältet fritt för Göransson som kunde ta hem sin andra seger för säsongen.

Därmed övertog han också mästerskapsledningen.

– Jag kan inte tro att det är sant. Jag var inställd på att vara tvåa efter Fredrik [Ekblom] den här helgen så nu blir det lite lugnare i Göteborg, sade Göransson på presskonferensen.

För Flash Engineering blev tävlingen på Gelleråsen en stor framgång. Utöver segern körde stallchefen själv, Janne ”Flash” Nilsson, in på en tredjeplats vilket innebar att stallet blev bästa team. Prins Carl Philip, själv del av teamet genom sitt deltagande i Carrera Cup, skickades upp på podiet för att ta emot teamtrofén.

”Kul för teamet”

– Kul för teamet att jag och Janne [Nilsson] kom på pallen tillsammans för första gången, sade Göransson.

Allt såg annars upplagt ut för Fredrik Ekblom. Han dominerade dagen, var snabbast i varje träningspass och tog pole position. Än viktigare var att han hade Tommy Rustad, Volvo, och Tomas Engström, Honda, som en buffert bakom sig mot rivalen Göransson. Men Ekbloms dominans för dagen tog slut redan i den första kurvan då han gick av.

– Det var trångt i starten, Ekblom bromsade sent och Rustad buffade på bakifrån och jag fick fritt spår, säger Göransson som också tog sig om Engström som fick problem under första varvet.

Trots problem i depåstoppet, då en mutterpistol kärvade och kostade dyrbara sekunder, och en mindre avåkning, kunde Göransson hålla Robin Rudholm, 28 år, bakom sig in i mål. Rudholm var temporärt uppe i ledning efter sitt depåstopp men Göransson hade inga problem att ta sig om och ta hem segern.

Rudholm tvåa

Tvåa blev alltså Fredrik Ekbloms stallkamrat i West Coast Racing, Robin Rudholm. Rudholm har radat upp poängplatser under årets säsong, men han saknar pricken över i:et. Idag var det nära. Han ledde från varv 18 och behöll ledningen efter sitt obligatoriska depåstopp. Men på varv 22 attackerade Göransson och återtog ledningen efter att olja hade kommit ut på banan.

– Jag hade lite oflyt och hittade inte spåret i oljan så Richard kunde ta sig förbi. Jag försökte backa av för att samla nya krafter men det lyckades inte, sade Rudholm efteråt.

Men andraplatsen innebar ändå att Rudholm klättrade förbi segraren på Mantorp, Thed Björk, i tabellen, till en sammanlagd tredjeplats.

”Flash” överraskande trea

Dagens överraskning svarade Göranssons arbetsgivare, veteranen Janne ”Flash” Nilsson, 47 år, för genom att bli trea. Inte illa för en man som tidigare i veckan rapporterades som försvunnen efter att ha legat däckad hemma av en bakterie.

På sin väg mot pallplatsen gjorde han flera fina omkörningar och avverkade bland annat Fredrik Ekblom, Thomas Schie och Robert Dahlgren. Trots framgången har det varit en tung dag för den gamle STCC-mästaren.

– I morse fick jag avbryta träningen. Jag mådde illa och fick kväljningar. Det försvann under kvalet.

Mästerskapet ser nu ut att utvecklas till en tvekamp mellan Flash Engineering och West Coast Racings BMW-bilar, detta trots att Honda såg ut att kunna vara med i kampen när Thed Björk segrade på Mantorp i förra tävlingen. Thed Björk hade problem att hitta balansen i bilen och kom i mål på en sjätteplats. Därmed tappade han sin tredjeplats i tabellen till Robin Rudholm.

Nu väntar det första stadsloppet på mycket lång tid i svensk motorsports historia. Den 14 juni smäller det i Göteborg och då kommer det att bli åka av mellan betongmurarna. Richard Göransson kommer att lägga sig i hårdträning på datorn.

– Jag har aldrig kört något stadslopp så det kommer att bli en utmaning. Det blir mycket TV-spel i veckan... Macau, Pau och liknande, säger Göransson och syftar på de klassiska stadsloppen ute i världen.

Janne ”Flash” Nilsson utlovar dramatik.

– Det är oerhört häftigt. Ett litet misstag och det smäller rejält. Sen får man åka ambulans.

Joakim Tärnström

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport