Sofia Arvidsson utslagen ur US Open

SPORTBLADET

Pressade världstvåan Jankovic

Foto: Sofia Arvidsson.

På onsdagskvällen svensk tid pressade Sofia Arvidsson världstvåan Jelena Jankovic till 7–5 i skiljeset i US open.

– Så bra som jag spelar nu har jag aldrig spelat, sade Arvidsson efter förlusten med 3–6, 7–6 (7–5), 5–7.

Hon kom in på centercourten som en rejäl underdog. När hon lämnade den var det till högre jubel än segrarinnan Jelena Jankovic från Serbien.

– Det handlar om några få bollar. Men jag fick en för dålig start i tredje set. Hade jag börjat bättre hade det kunnat sluta annorlunda, sade svenskan om matchen som tog två timmar och 44 minuter.

Att hon över huvud taget skulle skaka världstvåan i tre set var det få som trodde när den andra omgången av damsingeln inleddes. Jankovic hade ändå underskattat Arvidsson en gång – tidigare i år i Miami.

– Då hade jag 5–1 på henne i sista set och hon vann i tiebreak. Det var en hårdare förlust än i dag faktiskt, sade svenskan vidare.

Hur som helst, så nära att gå vidare till tredje omgången i New Yorks grand slam har hon aldrig varit. Och nu kommer ingen att underskatta henne igen, trots rankingplacering 63.

– Jag har spelat mycket mot de här bättre spelarna och fått upp självförtroendet och med det mognat som spelare. Jag känner att jag håller jämna steg med dem och en topp-tio-ranking är inte omöjligt tror jag, sade Arvidsson om sin målsättning.

Matchen var en fröjd för åskådarna på Arthur Ash-stadion. Arvidsson och Jankovic bröt varandra fram och tillbaka genom hela det sista setet. Bollarna som växlades fick publiken att spontanskrika av förtjusning.

Arvidsson servade inte perfekt, men returerna på Jankovics servar höll absolut världsklass.

Men när den Halmstadsfödda svenskan skulle serva för att få till ett tiebreak i skiljeset höll det inte. Små misstag gjorde att Jankovic kunde bryta och vinna matchen.

– Vi var båda trötta på slutet och det var tillfälligheter som avgjorde. Jag tycker att jag gjorde en bra match och spelade mycket på hennes forehand som är svagare, sade Arvidsson.

TT: Det var några incidenter under matchen. Hon servade bland annat en gång när du hade handen uppe. Sedan lägger hon sig också på marken utan att vara skadad.

– Ja, jag håller upp handen för att jag inte är redo. Osportsligt? Ja, men jag vet att hon är sådan och att hon gillar drama. Att hon börjat ta sig på knäna och sådant händer alltid när det går emot henne. Men vet man det innan kan man hantera det.

TT. Var det här din bästa tennis annars?

– Så bra som jag spelat i år har jag inte spelat förr. Jag har blivit mer aggressiv och det har lyft mitt spel.

TT: Du verkar ha blivit starkare mentalt också. Förr var du lite mer av en humörspelare?

– Jag har mognat, absolut. Men förr var jag nöjd om jag kunde ta ett game mot de här spelarna. Nu spelar jag för att vinna.

Jonas Björkman och Kevin Ullyett, Zimbabwe, vann sin första match i dubbelturneringen över det helspanska paret Guillermo Garcia-Lopez och Ivan Navarro med 6–4, 6–3.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis