Stu Ungar var kung över Vegas – tills kokainet tog över hans liv

avJonas Blomquist, Minimedia

SPORTBLADET

Här är historien om ett underbarns resa genom fråmgång – och tragedi

Stu Ungar vann miljoner, beundrades av miljoner, förlorade miljoner och tog droger för miljoner. Men framgångssagan om problembarnet från New York som blev trefaldig världsmästare i poker slutade inte gott.

Den slutade på ett motell i Las Vegas.

Foto: ap

På lördag är det exakt tio år sedan Stu Ungar hittades död. 45 år gammal lämnade han livet och pokervärlden, förtvinad av sitt 20 år långa kokainmissbruk. Men Stu Ungar var mycket mer än en missbrukare. Han var en gambler, ett geni och en pokerspelare. Han vann i princip alltid vid pokerbordet. Under sin karriär vann han VM tre gånger, placerade sig ”in the money” sexton gånger och kammade dessutom hem fem Bracelets. Addera även hans tre segrar i dåtidens största turnering, Amarillo Slims Super Bowl of Poker , så har ni tidernas största spelare. Det finns personer som vunnit fler turneringar än Ungar, men det otroliga är att han endast ställde upp i 30 av alla dessa mästerskap under hela sitt liv.

Renodlad spelmissbrukare

Det var därför ganska svårt att förstå varför han större delen av 80- och 90-talet var pank. Svaret vet vi i dag:

Droger och turspel där turen inte var med honom. Ungar var nämligen trots sin nästan onaturliga talang för poker en renodlad spelmissbrukare. Han spelade bort ofantliga summor pengar på spel som Craps, roulette och Black Jack. Det var alltså inte ovanligt att Ungar vann miljoner av legendarer som Doyle Brunson och Johnnny Moss för att några timmar senare spela bort allt.

Men trots att Ungar slösade bort sitt liv och sin talang på spel och droger är det svårt att glömma hans insatser vid pokerbordet. 1980 ställde han upp i VM, utan någon större erfarenhet av pokerspelet Texas Hold`em, och vann hela turneringen. Ett år senare var kritiken mot Ungar stor då många menade att han vunnit på tur. Han bevisade dock motsatsen. 1981 vann han sin andra VM-titel och nu förstod folk hur bra ”The Kid” verkligen var.

Pokerhistoria

Vad som sedan sedan hände är pokerhistoria. Och en tragedi. Stora delar av hans resterande liv kantades av droger, spelvinster och stora förluster. I VM 1990 var Ungar stor chipleader efter den första dagen. Morgonen därpå fördes han akut till sjukhus efter att ha tagit en överdos. Kvar blev markerstapeln som under de kvarvarande dagarna överlevde. Stu slutade till slut på en niondeplats som gav honom över 20 000 dollar.

Fenomenal insats

Det skulle dröja ända till 1997 innan Stu Ungar skulle göra comeback i pokervärlden på riktigt. Under poker-VM dök han upp, utan pengar och med ett par små, blå solglasögon som vilade på hans kokainförtvinade näsa. Någon betalade hans avgift och efter några dagars spel var pokerhistoria skriven. Stu Ungar vann hela turneringen och stod för den mest sensationella och fenomenala insats någon någonsin gjort i pokersammanhang. Stu Ungar fick en sista chans och tog den.

När tv-profilen Gabe Kaplan intervjuade honom efter segern frågade han om han kommer att ta tag i sitt liv. Ungar petade upp sina glasögon som halkat ner på nästippen och svarade:

– Gabe, det finns bara en person som kan vinna över mig, och det är jag själv.

Ett år senare hittades Stu Ungar död på ett motell i Las Vegas med 800 dollar på fickan. En vecka tidigare hade han lånat 25 000 dollar som han sedan förlorat på det välkända kasinot Bellagio . Ungar hade även dykt upp vid sommarens poker-VM, men vägrat att delta. Den här gången kunde inte ens hans små, blå glasögon dölja hans grova drogmissbruk. Och det tyckte Ungar var pinsamt. Hans sista månader var en helvetesresa mot döden färgad av vita kokainlinor och spelskulder. Och den 22 november 1998 tog den slut.

Ungar må ha vunnit över döden ett flertal gånger. Men en novembernatt för tio år sedan gick han all in för sista gången.

Och den här gången förlorade han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker