Johansson: Han är den bäste genom tiderna

avDaniel Sjöberg

SPORTBLADET

Tomas Johansson lyckades bara ta en poäng av Karelin på en hel karriär

Foto: Bildbyrån
Rulon Gardner lyckades besegra "den omöjlige" Alexander Karelin.

I en källare i Stockholm förstörde Tomas Johansson sina chanser att besegra Alexander Karelin. I slutändan tog svensken bara en enda poäng i alla sina möten med sin ryske vän.

– Han är den bäste genom tiderna, säger Tomas Johansson.

Foto: Bildbyrån
Tomas Johansson håller Alexander Karelin som världens bästa brottare genom tiderna.

Tänk om. Tomas Johansson skulle med gott samvete kunna tänka så. Om han bara hade sluppit bjässen från Sibirien så hade han kunnat bada i guldmedaljer. Men så tänker inte Tomas Johansson. Han har funnit sig i att det var hans öde att dela sin tid med den störste av alla stora inom en sport där just storleken verkligen har betydelse.

– Det är många som har sagt det att om jag inte hade varit tvungen att möta Karelin så hade jag vunnit så mycket mer än jag gjorde. Men man kan inte välja sina motståndare och jag försökte givetvis lära mig av varje möte och se vad jag gjorde för fel, säger Johansson i dag.

Vad var det som gjorde Karelin så överlägsen?

– Han hade först och främst räckvidden. Han var svår att greppa i kast och sedan väntade han bara på att han fick ner motståndaren i parter. Han tog helt enkelt inga risker utan väntade bara på sin chans. Han var grym på att lyfta och sedan kasta.

Två dyrbara kast

En enda poäng tog Johansson i alla möten med ryssen och det säger allt om hur överlägsen han var. De kunde dock ha varit annorlunda om han bara hade kunnat hålla igen den där gången de två möttes i en källare i Stockholm.

– Jag var där för en uppvisningsmatch och jag hade ingen tränare. Så jag bjöds in att träna med honom i en källare i Stockholm. Jag lyckades slå runt honom två gånger. Jag hittade en väg in. Hans tränare började skrika på ryska och de är så bra på att analysera så jag släpptes aldrig in på det sättet igen efter den där gången. Det grämer mig faktiskt fortfarande. Om jag inte hade kastat honom, eller i alla fall om jag bara hade gjort det en enda gång, så hade jag kanske kunnat göra det i tävling, säger Tomas.

Trött i finalen

Det där var 1987 eller 1988. Tomas är inte riktigt säker. Det som är klart är att han kanske därmed förstörde sina möjligheter att vinna OS-guldet 1992 när de två möttes i final. Karelin vann som vanligt och i slutändan står Tomas utan OS-guld.

– Det är ingenting som jag egentligen tänker på. Jag mötte världens bäste brottare. Men då hade jag haft en tuffare grupp än Karelin och när jag kom till finalen var jag redan trött. Annars var jag väldigt bra tränad, men jag fick slita mycket för att komma till finalen, konstaterar han.

Tomas värste motståndaren

Till slut fick ändå världens bäste stryk. I OS-finalen i Sydney vann amerikanen Rulon Gardner mot Karelin i finalen med 1–0. Efter tre raka OS-guld och inte en enda tappad poäng förlorade till slut den ryske björnen. En överraskning, men kanske inte en så stor skräll som man kan tro.

– Jag såg ju den där finalen på tv och Karelin var inte samma brottare som tidigare. Han hade haft väldiga problem med skador. Men visst var det bra gjort av Gardner. Jag tyckte inte att han var något särskilt att räkna med, men han kämpade stenhårt som amerikaner gör.

Rulon Gardner till trots. Alexander Karelin har själv sagt hans värste motståndare var Tomas Johansson. Så tänk bara om. Men det gör inte Tomas Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS