AIK bjöd på chanserna – KFF slog till tre gånger

SPORTBLADET

KALMAR. Kan AIK plocka in tio poäng på Kalmar eller var 2–3-förlusten på Fredriksskans dödsstöten för årets gulddröm?

Logiken säger nej, nej, nej – men när fasiken blev allsvenskan logisk?

Det är märkliga tider nu. Tråkiga Kalmar har blivit ett av Europas allra målfarligaste lag men AIK blandar och ger ungefär som man gjorde även i fjol.

– Det är jag som är läraren, sa Rikard Norling om att hans försvarsspelare behövde skolas så att de begriper grundläggande enkla principer.

Att freda sitt eget straffområde genom att hela tiden vara först, störst, tuffast och mest kompromisslös.

Men AIK skänkte bort två, eller kanske till och med alla tre målen.

Kalmars 1–0 var en i och för sig sanslös bjudning av vänsterbacken Patrik Bojent som med fel fot försökte rensa bollen rakt genom kroppen på Rasmus Elm. Ett dåligt beslut, men ändå en grej som kan hända i en stressad situation. Elm fick med sig bollen och spelade fri storebror David Elm decimetrarna från mållinjen.

Snudd på oförlåtligt, AIK

Kalmars andra mål var betydligt värre sett ur Norlings lärarperspektiv. Ett klassiskt feltänk av försvarare som inte har koll på när de ska täcka zon eller gå tätt på motståndare man mot man.

Eller som Norling uttryckte det ”inte på min vakt”. Försvarsspelare måste begripa när man ska ta till medlen som behövs för att ta bort motståndare från farliga positioner. Skytteligaledaren Patrik Ingelsten ska helt enkelt aldrig tillåtas att få ett friläge inne i straffområdet efter ett skyhögt inlägg som droppar ned från den regn- och vindpinade himlen där måsar fick kämpa hårt i motvinden för att ta sig över Fredriksskans.

Det fanns så mycket tid för AIK-försvararna att organisera sig och ta sikte på varje motståndare medan Rasmus Elms skruvade inlägg var på väg att dimpa ned att det är snudd på oförlåtligt att som proffs släppa in ett sånt baklängesmål.

Men är då guldchansen verkligen borta för AIK med all den talang som finns i truppen?

– Om man svarar ja på den frågan känns det som att man har gett upp. Det kan gå fort i den här branschen och det är många matcher kvar, säger Norling.

Kan AIK behålla kylan och spela vidare med den offensiv man presterade i går kan man få kontakt igen ifall lagen ovan gör skit för varandra med för AIK rätt resultat.

Rydström superviktig för KFF

Saihou Jagne var aningen seg i ett par avslutssituationer men fick ändå in två mål bakom Petter Wastå just tack vare sin snabbhet att uppfatta situationer.

Hade AIK kunnat klona Iván Óbolo hade möjligheterna ökat kraftigt för laget. Samtidigt som man kan tycka att det är ett slöseri att inte ha honom på topp måste man konstatera att han gör enormt mycket nytta även som mittfältare.

Kalmars seger var kanske framförallt viktig för att få stopp på snacket om att guldet såldes med César Santín. Fjolårets Ari-debatt var stundtals förödande men även om Santín saknades i går ska hans flytt inte betyda så stor skillnad.

Henrik Rydström var tillbaka efter avstängning och snackade till sig en varning mest för att tända sina medspelare. Jag skrev efter förlusten mot Malmö att Kalmar saknade Rydström mer än Santín och det står jag fast vid.

Defensiv- och spelvändande spelare med attityd är superviktiga för alla lag. Kalmar har både Rydström och Viktor Elm och det är mycket tack vare de två som Kalmar lett allsvenskan i stort sett hela året.

Lillebror Rasmus Elm har störst förutsättningar av de tre brödena. Hans segermål direkt på frispark var snyggt – men gick det inte in mitt mellan armarna på målvakten Nicklas Bergh?