Tonåringarna som ska ta över Premier League

Av: Lars Nylin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Arsenals "Young Guns" charmar hela England

Yong Guns Aaron Ramsey, Jack Wilshere och Jay Simpson är tre av Arsenals unga, lovande spelare.
Foto: Getty Images, Bildbyrån
Yong Guns Aaron Ramsey, Jack Wilshere och Jay Simpson är tre av Arsenals unga, lovande spelare.

Theo Walcott och Samir Nasri är unga men redan etablerade stjärnor i Arsenal.

Det är dock klubbens verkliga "Young Guns" som stjäl rubrikerna i fotbollsmedia denna vecka – med en snittålder på 19 år slog Arsenal i veckan ut ut ett ordinarie Wigan ur Ligacupen.

Sportchansen presenterar det juniorgäng som förnedrade Wigan mer än någon ordinarie elva gjort denna säsong.

För en månad sedan sprang Arsenal sönder turkiska Fenerbahce i Champions League och vann med 5–2 på bortaplan. Ingen media med koll missade faktumet att Londonlaget presenterade en startelva med snittåldern 23 år.

Frasen "Young Guns", en ordlek med smeknamnet "The Gunners", blev veckans vanligaste i engelsk press.

Snittålder på 19 år

När samma klubb i veckan förnedrade Wigan och gick vidare i Ligacupen framstod 23 år plötsligt som pensionsdugligt. I matchen mot Premier League-kollegan Wigan var Arsenals äldste spelare, den polske målvakten Lukasz Fabianski, just 23 år. Den yngste, Jack Wilshere, var 16.

Med snittåldern 19 år matchade coach Arsene Wenger mot Wigan en ännu yngre elva än den som tidigare i höst i samma cup skåpade ut Championship-klubben Sheffield United med 6-0. Uttrycket "Young Guns" har troligen inte använts så flitigt sedan popduon Wham! på 1980-talet hade en superhit med just den titeln.

Arsenal har länge uppmärksammats – och ofta även kritiserats – för att man i långa sekvenser presenterat en elva med endast utländska importer. Detta gäller delvis även det unga garde som nu hamnat i spotlight.

Egna produkter

Mexikanen Carlos Vela är kanske den mest lovande av samtliga superlöften i klubben. Alex Song från Kamerun, spanjoren Fran Merida, och i kanske synnerhet dansken Nicklas Bendtner är alla unga importer till Emirates Stadium och träningsanläggningen i Shenley.

Men något som uppskattas inte bara hemma i London är att Arsène Wengers unga stall även innehåller egna produkter. Liksom löften som klubben knytit åt sig i låga tonår. I dag kommer några av klubbens största löften från ställen som Lambeth, Enfield, Tottenham (!) och Milton Keynes.

Jack Wilshere började exempelvis i klubbens fotbollsakademi när han var nio år. Han blev i höstas rekordung ligaspelare för klubben i en match mot Blackburn. Spelaren som märktes mest i matchen mot Wigan, tvåmålsskytten Jay Simpson, kommer även han från klubbens egna led och spelade i Arsenals U18-lag redan när han var 13.

Hyllningarna haglar nu i såvål klubbens egna led som bland experter och, faktiskt, även andra klubbar.

”Skrämmande”

Wigans tränare Steve Bruce sa efter 0–3 i Ligacupen:

– De var skrämmanden och skapade mer chanser än någon motståndare gjort den här säsongen. Vi fick en spark i arslet av ett mycket bra lag.

Arsène Wenger kommenterade efter samma match:

– De här killarna överraskar alla med sin blandning av skicklighet, dedikation och lugn.

Aston Villas landslagsman Ashley Young sa i veckan i sin blogg att Arsenal med den här mixen av ungt och gammalt redan nu är Englands bästa klubb.

Nicklas Bendtner uppmärksammade särskilt Wilshere och sa:

– Man kan hitta spelare som är 16 år men vuxna såväl på som utanför planen. Vi i Arsenal har turen att ha dem.

Wilkins utskrattad

Den ende som var motvals var Chelseas andretränare, förre landslagsmannen Ray Wilkins. Denne sa innan matchen Arsenal–Wigan att han ansåg att Wenger och Arsenal förnedrade motståndarna genom att spela ett B-lag och därmed, tyckte Wilkins, inte satsa på seger i cupen.

Chelsealedaren blev utskrattad när Arsenals juniorer sedan storspelade och vann sin match – medan Chelsea med ordinarie lag åkte ur mot Championship-klubben Burnley.

Arsenals "Young Guns" hade prickskjutit ännu en motståndare...

11 "Young Guns" i Arsenal

Nicklas Bendtner

Kom från KB Köpenhamn som 16-åring. 20-åringen har nu startat eller hoppat in i drygt 50 matcher och bl a gjort sex ligamål.

Rui Fonte

18-åring från Portugal och Sporting som A-lagsdebuterade för Arsenal när han i matchen mot Wigan ersatte Carlos Vela.

Kieran Gibbs

När Wimbledons fotbollsakademi stängde hamnade ytterbacken Gibbs i Arsenal. Gibbs fyllde nyligen 19 år.

Gavin Hoyte

18-årig engelsman som funnits i klubben sedan han var nio år. Spelar i försvaret och är lagkapten i B-laget. Hoytes äldre bror Justin gick i somras från Arsenal till Middlesbrough.

Henri Lansbury

Hoppade in mot såväl Sheffield United och Wigan. 18-åringen kommer precis som Wilshere och Hoyte från Arsenals egen fotbollskola.

Fran Merida

"Snoddes" likt Cesc Farbregas från Barcelonas fotbollsakademi efter att Arsenal utnyttjat de spanska regler som säger att man inte får bli proffs före 18 års ålder. Den nu 18-årige mittfältaren hotades ett tag av att behöva betala 40 miljoner till sin gamla klubb, men slapp till sist detta.

Aaron Ramsey

Var sommarens mest uppmärksammade unga spelare i ligans "silly season". Walesaren Ramsey valde Arsenal före Manchester United sedan Wenger bestämt sig för att inte ge sig innan han hade den 17-årige Cardiffspelarens signatur.

Mark Randall

Tidigare var han utlånad till Burnley. Nu är mittfältaren som kommer från samma trakter som Arsenals träningsanläggning en central spelare i det unga "alternativa" Arsenal.

Alex Song

Kom som 17-åring från franska Bastia. Lånades för två år sedan ut till Charlton och imponerade då. Den defensive mittfältaren från Kamerun har en farbror, Rigobert, som tidigare spelat i Liverpool.

Carlos Vela

Mexikanen lånades först ut till Osasuna respektive Celta Vigo sedan han inte fått arbetstillstånd i England. När detta ordnades i somras flyttade han till den klubb som 2005 köpte honom från Cruz Azul. 18-årige Vela gjorde hattrick i debuten mot Sheffield United i ligacupen.

Jack Wilshere

16 år ung blev den egna produkten i höstas rekordung debutant i A-laget. Kom till Arsenal som nioåring och yttermittfältaren har blivit den trogen. Gjorde sitt första A-lagsmål när Sheffield United i september förnedrades i ligacupen med 6-0.

Publicerad: