Robert Laul

Glöm världsmästartiteln – viktigare saker står på spel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Robert Laul: Den som lyckas avslöja förbundskapten Yun Jong-Sus startelva mot Sverige förtjänar Stora Journalistpriset

CHIANG MAI. En världsmästartitel står på spel – än sen då?

Det finns betydligt viktigare anledningar att hålla koll på Sverige-Nordkorea i dag.

Här får ni åtta frågeställningar att ta med er i tv-soffan:

Robert Laul.
Robert Laul.

ÄR DANIEL MAJSTOROVIC EN MAN FÖR VM-KVALET?

Det är som Zlatan sa i SVT:s EM-krönika: när "Danne" blev skadad fick ett nytt mittbackspar spelas ihop och det gick sådär, fem insläppta mål under EM och respass direkt. Sedan slutade Olof Mellberg och under hösten har förbundskapten Erik Hamrén valt att satsa stenhårt på Andreas Granqvist/Jonas Olsson. Det har inte heller fungerat särskilt bra. Tre insläppta mot Brasilien, ett mot Färöarna, fyra mot Tyskland och två mot England blir tio i baken – det är ett par för många. Med 48 landskamper är Daniel Majstorovic Sveriges mest erfarne landslagsmittback vilket betyder två saker:

1. Nej, han är inte lösningen på Sveriges försvarsproblem.

2. Ja, han är en bra tänkbar back up vid skador och avstängningar.

Håller ni inte med? Låt oss ta den diskussionen efter att "Maestro" gjort comeback mot Nordkorea.

VILKA GENOMBROTT FÅR VI SE?

Den pågående januariturnén i Thailand är min nionde vinterresa med landslaget. På senare år har jag sett Rasmus Elm, Emir Bajrami och Oscar Hiljemark göra succé direkt i debuten. Jag har svårt att se att något liknande nu. Spelare som Malmö FF:s Jiloan Hamad och Pontus Jansson är för etablerade på den här nivån för att det ska kunna klassas som genombrott, båda var nyligen med i den "riktiga" landslagstruppen mot England. Med det sagt är det förstås Hamad och Jansson som ligger närmast att få chansen igen redan mot Argentina på Friends Arena i februari. Om de levererar mot Nordkorea, vill säga. Båda har sett bra ut under träningarna, precis som IFK Göteborgs innermittfältare Jakob Johansson.

VEM KAN "BLI NÅGOT" PÅ LÄNGRE SIKT DÅ?

I den här truppen handlar det framför allt om AIK:s Robin Quaison och Elfsborgs Viktor Claesson. Född 1993 respektive 1992. De kanske inte får de största rubrikerna under årets januariresa men det är spelare med stor talang som behöver härdas i allsvenskan och glänsa i U21-landslaget närmaste tiden.

ÄR SIMON THERN MED BARA FÖR SITT EFTERNAMN?

Nej, inte alls. Grabben har kvaliteter och ser vass ut på träningarna. Men om Niklas Hult varit frisk undrar jag om Simon hade blivit uttagen. Therns är lite ojämn. Plus att han är för vek för att spela centralt och för långsam för att spela ytter. Han behöver hitta sin identitet som fotbollsspelare – och spetsa till den. Så länge hade jag hellre sett Viktor Claesson från start i dag.

ÄR ERTON FEJZULLAHU FÖR KAXIG FÖR SITT BÄSTA?

Nä, så länge man leverar har man rätt att vara kaxig. Det gjorde Erton i allsvenskan i fjol. Under januariturnén har han hållit en låg profil, han ville inte ens såga Henrik Rydström trots att jag la upp bollen på straffpunkten. Skön spelartyp, bekväm med bollen. En joker i det här sammanhanget som ska bli spännande att se.

VISAR PÄR HANSSON ATT HAN SKA PETA ANDREAS ISAKSSON?

Jag är den förste att skriva under på att HIF-Hansson är en väldigt bra målvakt. Hans spel med fötterna håller internationell (målvakts)klass, han är bäst i Sverige på att styra utespelarna genom att snacka. Men Andreas Isaksson har på hundra landskamper knappt gjort ett misstag. Det går att räkna dem på en handens fingrar. "Isak" får spela bort sig, innan det finns ingen anledning att byta för bytandets skull. Andreas har kvaliteter som Pär inte har.

VAD ÄR DET FÖR PLAN DE SPELAR PÅ?

Bra fråga. Mattan på 700-årsstadion ser ut som en ruccolasallad. Det är alltså inte gräs utan något som kallas axonopus compressus och är en bladväxt som är vanligt förekommande underlag vid fotboll och cricket i den här delen av världen. Fungerar bra om det vattnas ordentligt.

HUR STARKA ÄR NORDKOREA?

Säg det. På gårdagens presskonferensen gick det inte ens att få tag på en trupplista. Den som lyckas avslöja förbundskapten Yun Jong-Sus startelva mot Sverige förtjänar Stora Journalistpriset.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.