Drastisk minskning av antalet sända matcher

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nya regler stoppar Viasat: Självklart är det tråkigt

Foto: JONAS BILBERG, BILDBYRÅN

Här är mardrömsbeskedet för svenska Premier League-älskare.

Nya regler gör att bara en av 16:00-matcherna på lördagar kommande säsong går att se via nätet i Viaplay.

– Det här gäller alla länder i hela Europa, säger Viasats sportchef Erik Westberg till Sportbladet.

Redan förra säsongen ströps Viasats möjlighet att sända mer än en match klockan 16:00 på lördagar för sina parabolkunder. Då kunde alla svenskar ändå se samtliga matcher via nättjänsten Viaplay. Nu förändras det.

Stort antal matcher

I det nya avtalet med Premier League förbjuds Viasat att sända mer än en av matcherna klockan 16:00 på lördagar direkt.

– Från och med säsongen 2013/14 har vi ett förnyat avtal med Premier League. Det är en ny avtalsperiod som sträcker sig till 2016 och i den får vi endast visa en 16:00-match även på Viaplay, säger Viasats sportchef Erik Westberg till Sportbladet.

Exakt hur många matcher som svenskarna nu missar är i dagsläget inte klart eftersom inget spelschemat är lagt. Men som ett exempel kan sägas att det under de fem lördagarna i omgångarna 32-36 förra säsongen spelades totalt 24 matcher klockan 16:00. Om de nya reglerna hade gällt då skulle det alltså innebära att 19 av de 24 matcherna inte hade gått att se i Sverige.

”Aldrig de riktigt stora matcherna”

– Man ska komma ihåg att Premier League-schemat styrs av de stora engelska kanalerna som väljer sina matcher först. Då lägger de aldrig sina val 16:00. Så de riktigt stora matcherna och lagen ligger aldrig 16:00. Men självklart är det tråkigt att vi inte kan visa alla matcher live. Men vi kan däremot visa dem i repris, säger Westberg.

Viasat väljer själv vilken av matcherna på lördagseftermiddagen de ska visa, samma regler som gäller samtliga sändande bolag i Europa. Det förväntas därmed bli de mindre lagens supportrar som drabbas allra hårdast.

Hade ni någon möjlighet att påverka Premier League på den här punkten?

– Vi går aldrig in på hur vi förhandlar eller hur det gått till.

Viasat understyrker att förändringen bara gäller Viaplay. För Viasatkunder kommer det även fortsättningsvis se ut som det gör i dag, det vill säga att det nya avtalet inte kommer att påverka antalet direktsända Premier League-matcher för Viasats tittare via parabol, kabel- eller IPTV.

Publicerad: