MMA

Rousey första kvinnan i UFC

avPatrik Syk

Från OS-medalj till MMA-stjärna

1 av 7
Kampsportsstjärnan Ronda Rousey.

Ronda Rousey är världens bästa kvinnliga MMA-utövare. I natt blev hon också den första kvinnan att skriva på för UFC.

Sedan OS-bronset i judo 2008 har Ronda Rousey fokuserat på MMA. 2011 gjorde hon proffsdebut och endast sex matcher (alla segrar i första ronden) in i karriärer står hon nu som första kvinna med det åtråvärda UFC-kontraktet i hand. Det avslöjar amerikanska nyhetssajten TMZ.com idag.

Trots en relativt kort MMA-karriär har Rousey gjort sig känd som i det närmaste ostoppbar. Hennes vinnande teknink är ett arm-lås hämtat från judon, en så kallad ”armbar” och det är genom den hon har vunnit samtliga sina matcher.

Drömmotståndet: ”Cyborg”

Extra uppmärksammat blev hennes titelmatch i organisationen Strikeforce där hon sträckte ut sin motståndares (Miesha Tate) arm så illa att det såg ut som hon brutit den rakt av vid armbågen. Efter den matchen har hon försvarat sitt bälte en gång, men nu lämnar hon alltså Strikeforce och seglar upp som ett av UFC:s största affischnamn. Även Tate uppges nu på morgonen enligt flera medier vara klar för UFC.

Frågan om kvinnlig MMA och UFC har varit brännande de senaste åren. UFC:s president Dana White ansåg länge att det saknades tillräckligt många bra fighters för att fylla en hel viktklass men med uppmärksamheten kring Rousey i Strikeforce han man alltså nu tänkt om. En drömmatchning för Rousey är den nu dopningsavstängda före detta mästaren Chris ”Cyborg” Santos. Santos avstängning upphävs i januari och Rousey själv har kallat ett eventuellt möte dessa två emellan som det största i sportens historia.

Strikeforce kan läggas ner

För organisationen Strikeforce, som precis som UFC ägs av företaget Zuffa, ser det dock mörkare ut. Så länge UFC saknade damdivision hade man den konkurrensfördelen, nu spekulerar många kring om Zuffa planerar lägga ner Strikeforce helt och hållet.

Rousey gjorde som många andra stora idrottstjärnor och kastade kläderna i ESPN:s body issue tidigare i år, se resultatet i bildspelet här ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA