Efter succéveckan – junioren siktar på svenskt rekord

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Först ett nytt svenskt juniorrekord på 100 meter och sedan ett kanonlopp på 200 meter på Bauhausgalan.

Svenska sprintertalangen Henrik Larsson, 18, har fått en drömstart på säsongen – trots en fotfraktur. Nu är siktet inställt på JVM och ett 22 år gammalt svenskt rekord.

– Det är ingen omöjlighet, definitivt inte, säger han.

I lördags var det exakt 22 år sedan Peter Karlsson fällde sig över mållinjen i tyska Cottbus efter att ha tillryggalagt 100 meter på 10,18.

Ett svenskt rekord som många har varit kallade att slå, men som ingen lyckats överträffa. Sedan 1996 har tio svenskar gjort 10,30 eller snabbare på distansen men utan att krypa under 10,20.

Senast in i raden i denna exklusiva skara är Henrik Larsson från Karlstad. På nationaldagen sprang han 10,28 vid tävlingar i Skara. Och frågan är om han inte det är det största hotet mot rekordet hittills.

Götalöparen är fortfarande bara 18 år och under det senaste året har han i omgångar tryckt ner det svenska juniorrekordet med över en tiondel.

”Kunde bara cykla”

På Bauhausgalan under söndagen fortsatte han att imponera – på den dubbla distansen. Mot världsklassmotstånd sprang han 20,85, bara en tiondel från Johan Engbergs svenska juniorrekord.

– Det är väldigt ovant att alla är förbi redan i kurvan, det blir lite stressande, konstaterade han efteråt.

Prestationerna blir ännu mer imponerande när man tar del av Henrik Larssons uppladdning inför säsongen.

– Jag bröt mellanfotsbenet den sista januari så i februari, mars och april kunde jag bara cykla. Man behöver träna mer för att få upp sprintuthålligheten, det kommer ta lite tid eftersom jag inte tränat ordenligt, säger han.

Du gör de här tiderna ändå, vad säger det?

– Det ser väldigt lovande ut med tanke på träningsbakgrunden. Största målet är JVM i början av juli. Jag är en tiondel från att vara topp tre i min ålder i världen på 100 meter, så det är där jag siktar på att prestera.

En tiondel alltså, händelsevis exakt lika långt han har upp till Peter Karlssons svenska rekord.

Lever det farligt?

– Ja, det är ingen omöjlighet, definitivt inte. Jag tycker inte något av mina lopp i veckan var perfekta. Jag tror verkligen jag kan springa under 10,18, säger Henrik Larsson.

Friidrottens höjdpunkter 2018 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM