14-åriga underbarnet gick hela vägen – slog flerfaldig OS-vinnare i finalen

avJacob Larsson

Tomokazu Harimoto tog bordtennisvärlden med storm när han under gårdagen slog den kinesiske superstjärnan Ma Long.

Och 14-åringen var inte färdig där – under söndagen slog han trefaldige OS-mästaren Zhang Jike och vann därmed World Tour-turneringen i Japan.

Segern över Zhang Jike innebär att Harimoto på två dagar besegrat två av bordtennisvärldens största spelare genom tiderna.

Finalen blev dramatisk och gick till sju set. Harimoto ledde med 10–8 i det avgörande setet, men kinesen tog ikapp till 10–10. Strax därefter lyckades 14-årige Harimoto gå upp till 12–11 och slog sedan in matchbollen och vann med 4–3 i set ((9-11,8-11,11-9,11-4,10-12,11-7,13-11).

Slog ut idel toppspelare

Efter att i tur och ordning ha slagit Ma Long, sydkoreanen Lee Sangsu och nämnde Jike, kunde det japanska underbarnet därmed bärga segern i hemmaturneringen Japan Open.

Efter segern mot Ma Long igår uttryckte Harimoto stor glädje.

– Det är en dröm som blir sann. Ma Long är min idol, så att lyckas slå honom på hemmaplan är fantastiskt, sa 14-åringen.

– Under de senaste åren, genom sitt hårda jobb, har han utvecklats mycket medan han spelat mot de bästa i världen, sa Ma Long om Harimoto.

”Föll ned på knä för att fira”

Det internationella bordtennisförbundet beskriver finalen som ”episk” på sin hemsida och vittnade om en lyrisk Harimoto efter turneringsvinsten.

”Vid ställningen 12–11 slog han (Harimoto) in ett serveess och föll ned på golvet för att fira segern innan han respektfullt skakade hand med sin motståndare”, skriver man på sin hemsida.

Turneringsvinsten var Tomokazu Harimotos andra någonsin i World Tour men 14-åringen har gissningsvis några år på sig att bättra på den siffran.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM