”Känner mig utnyttjad – så gör man inte”

Pengar till döde sonens minne gick rakt in i klubbkassan – mamma Karin förkrossad: "Under all kritik”

avSimon Sjöstrand

Foto: PRIVAT

Bandytalangen Axel Jonsson avled i cancer i fjol, 19 år gammal.

I somras samlades det in nära 200 000 kronor till hans minne.

Men pengarna – de har gått till Sandvikens AIK:s klubbkassa.

– Jag är jättebesviken, jag känner mig utnyttjad, säger Axels mamma Karin Hellmyrs till Sportbladet.

Det var förra våren som Sandvikens bandytalang Axel Jonsson avled i cancer, bara 19 år gammal.

Han drabbades av den ovanliga cancerformen Rhabdomyosarkom och orkade till slut inte längre.

Stödet till familjen har varit stort och i våras blev Axels mamma Karin Hellmyrs kontaktad av klubben som berättade att sommarens löptävling ”SAIK-loppet” skulle anordnas till Axels minne. De insamlade pengarna skulle delas upp. Hälften skulle gå till klubbens ungdomsverksamhet och den andra halvan till Barncancerfonden och till ”Axels minne”, ett stipendium till unga spelare inom flickbandyn i Sandviken.

”Jättebesviken”

Men nu känner sig familjen sviken av bandyklubben, något som Arbetarbladet var först att rapportera om.

Planen är att dela ut stipendiet i samband med matchen mellan Sandviken och Bollnäs den 8 februari 2019, men pengarna har inte hanterats som Karin Hellmyrs trodde.

Till Arbetarbladet säger hon att de har gått in i föreningens klubbkassa och använts för att betala löner och andra utgifter. Det fick hon reda på när hon besökte SAIK:s kansli i förra veckan.

– De sa att pengarna var borta. Det känns som att de har utnyttjat Axel och hans död bara för att dra in pengar, säger Karin Hellmyrs till tidningen.

När Sportbladet når henne försöker hon sätta ord på sina känslor.

– Jag blev jättearg, jättebesviken, jag känner mig utnyttjad. De har tagit pengarna till deras fördel. Det här är något som berör många i stan, inkomsten kom för hans skull, jag trodde att det var öronmärkta och låsta pengar, säger Karin Hellmyrs.

– Det var inte så här det var tänkt. Hade jag vetat att det skulle gå till allmänna kontot från början hade jag ifrågasatt det.

”Kan alltid bli efterklok”

SAIK:s ordförande Kenneth Nyberg har uttalat sig i Arbetarbladet. Han bekräftar att pengarna har gått till klubbkassan, men menar att pengarna finns, även om det ”inte är samma pengar som samlades in” och att de ska betalas ut som lovat i februari.

– De (pengarna) har gått in på SAIK:s normala bankkonto eller swish och har redovisats i bokföringen som en intäkt från SAIK-loppet. Vi har inte olika bankonton varken för de här pengarna eller andra. Vi kan inte ha olika bankkonton för alla olika intäkter och kostnader. Det skulle bli väldigt många konton, säger Kenneth Nyberg.

Han betonar att klubbens avsikt hela tiden varit god.

– Vi har hanterat pengarna på det normala sättet. Men i och med att den här diskussionen har kommit upp kanske vi skulle gjort det på ett annat sätt. Efterklok kan man alltid bli.

Samtidigt är Sandviken en ekonomiskt ansatt klubb. I somras uppgav Sveriges Radio att klubben, som vunnit nio SM-guld, gick back två miljoner kronor 2017.

Karin Hellmyrs säger till Sportbladet att hon inte fått någon ursäkt från klubben.

– De säger att pengarna ska komma, men det är inte det som är grejen. Så här gör man inte, säger hon.

Tror du att de håller sitt löfte?

– Hoppas kan man göra, men jag tror inte förrän jag ser det. De har så stora skulder att tampas med.

Vad händer om pengarna inte betalas ut?

– Det är ju katastrof, jag vet inte... jag vågar inte ens tänka tanken. Det är hjärta och mycket känslor som är bundet till det här. Och det är fortfarande sorg bakom, det är 1,5 år sedan Axel dog, det är jobbigt som det är. Och så får man veta det här. Det är under all kritik.

Vad har ni fått för reaktioner utifrån?

– Sedan det här kom ut i går har det ramlat in meddelanden och hälsningar och telefonsamtal. Jag har fått kramar. Folk tycker det är fel och tycker det är bra att jag står upp för det.

ARTIKELN HANDLAR OM