Tre Kronor

Tre Kronor: Därför ratas Luleå-stjärnan

”Vi har tagit ut de bästa backarna just nu”

avTomas Ros

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Erik Gustafsson.

Varken Schweiz-succén Jonas Junland, 31, eller Luleå-veteranen Erik Gustafsson, 29, är uttagna till Tre Kronor.

Nu berättar Tre Kronor varför.

– Vi har tagit ut de bästa backarna just nu. Sedan har vi redan testat en rad spelare och vill prova lite nytt också, säger assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv.

Under måndagen hade Tre Kronor presskonferens inför Channel One Cup i Moskva.

Åtta spelare från Djurgården satte sin prägel på truppen och återigen var det ett ungt lag, snittålder 25 år, som ska försvara Sveriges färger.

Det är en ny era i Tre Kronor där äldre och beprövade namn och skickliga hockeyarbetare som Joel Lundqvist, Joakim Lindström, Oscar Möller, Erik Gustafsson, Daniel Rahimi, Jonas Junland, Staffan Kronwall, Linus Omark eller Jhonas Enroth inte är med.

– Vi vill testa lite nya spelare. Så är det. Sedan har vi tagit ut det bästa laget just nu, säger Johan Garpenlöv, assisterande förbundskapten för Tre Kronor.

Luleåkaptenen nobbas

Erik Gustafsson, Luleå, har en bra säsong bakom sig. Han är kapten för det serieledande laget i SHL just nu, Luleå. Han har väldigt mycket istid och gör även poäng i en takt som imponerat på expertisen. Men det räcker inte till en plats i Tre Kronor.

– Vi har tagit ut de som vi just nu upplever är det åtta bästa backarna, säger Garpenlöv.

Även Jonas Junland, Lausanne, är ratad. Han gör sin hittills bästa säsong i Schweiz och framförallt offensiven (25 poäng på 25 matcher) har varit extremt framgångsrik och Junland är trea i hela poängligan i NLA. 

– Han gör det bra i Schweiz och får spela mycket. Men det gjorde han även i fjol, säger Garpenlöv.

Drömmen: NHL-fest i VM

Men inte heller han platsar.

Förbundskaptenerna Johan Garpenlöv och Rikard Grönborg är precis hemkomna från Nordamerika där de pratat med potentiella VM-spelare.

Och gensvaret är positivt och Grönborg tror på en ny NHL-fest på VM.

– Ja, det är känslan. Vi har utvärderat förra VM och fått en del svar vad de som kommer från NHL vill vrida till. Jag tror vi kommer få många NHL-spelare igen. Bratislava är en fin stad också som kommer locka. Våren i Slovakien är inte fy skam, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM