Motorsport

Vann trots andningsproblem

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Överraskningen Sousa trotsade hettan och besegrade favoriterna i ökenrallyt.

Luftinsläppet slutade fungera.

Det var över 70 grader varmt.

– Jag körde så snabbt för att jag ville ut ur infernot, säger Carlos Sousa.

Den 35:e upplagan av det klassiska ökenrallyt inleddes i Sydamerika för sjätte gångenoch i mc-klassen har det pratats mycket om fjolårssegraren Cyril Despres som vunnit tävlingen fem gånger och ny har bytt KTM mot Yamaha.

Men på den inledande 809 km långa etappen mellan Rosario och San Luis, Argentina, var det Hondas Barreda-Bort som var snabbast, strax före favoriterna Marc Coma och Despres.

– Det är aldrig enkelt de första dagarna av ett Dakarrally. Det är alltid svårt att hitta rätt rytm, därför tog jag det lugnt, säger Marc Coma som vunnit tävlingen tre gånger efter den första dagen.

"Ville komma bort från infernot”

I bilklassen deltar 147 ekipage och det var portugisen Carlos Sousa (Haval) snabbast, före tre av förarna från X-Raid (MINI), Orlando Terranova, Nasser Al-Attiyah och Joan "Nani" Roma. Carlos Sainz (SMG-Buggy) var femma.

 – Vår bil har ingen luiftkonditionering och alla luftinsläpp täpptes till. Efter ungefär 50 kilometer fick vi problem med tuboinsläppet och motorn skickade in all luft till oss i bilen. Det blev fruktansvärt varmt, säkert 70 grader och vi hade problem att andas, säger Carlos Sousa till Dakar.com.

– Anledningen till att jag körde så snabbt var att jag ville komma bort från det infernot, men jag trodde inte att vi skulle klarar det. Vi körde bra, vi gjorde inga misstag och jag är glad för Havals skull och det var verklligen en välförtjänt seger vi slet som hundar för den.

Rekordsegraren Stephane Peterhansel råkade ut för däckproblem och var sexa.  Annie Seel och hennes förare Gary Connell är 65:a efter den första etappen, lite mer än 49 minuter efter ledaren.

Tävlingen pågår till och med den 18 januari.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rally

Dakarrallyt