Olssons desperata plan: Ta större risker

SPORTBLADET

Infektionen tvingar Johan Olsson till stora risker.

33-åringen fruktar att han nu måste träna hårt också om han skadar sig.

– Självklart påverkar det här OS, säger han.

Foto: Beroende av att allt klaffar. Johan Olsson är ett av Sveriges största medaljhopp i Sotji – nu störs hans uppladdning av en svår förkylning.

Om tre veckor åker längdåkarna till italienska Seiser Alm för OS-läger.

En dryg månad återstår till OS-invigningen – och Johan Olsson hämmas av den värsta förkylning han har upplevt på flera år.

För att komma någorlunda rustad till spelen i Sotji måste den ursprungliga planen rivas upp och stöpas om, säger han. Den största förändringen är att han måste chansa på ett sätt han vanligen inte borde.

– Jag får ta större risker i träningen, säger Olsson.

Hur menar du?

– Jag menar att om jag till exempel börjar känna av en skada eller om jag blir väldigt sliten av träningen måste jag kanske köra på ändå och hoppas att det håller.

”Låg efter redan innan”

Olsson låg nerbäddad i fem dygn runt jul, men har nu tränat på skidor i tre dagar. Hans luftrör känner av infektionen och ännu är passen på två–tre timmar, vilket är klart under normal dos.

Fem veckor kan låta som lång tid att komma igen på, men utan tvivel säger Johan Olsson:

– Självklart påverkar det här OS. Jag låg ju efter med träningen redan innan det här.

”Allt måste funka nu”

– Visst kan jag fortfarande åka snabbt på OS, men möjligheterna blir mindre ju mer det strular. Jag har liksom ingen buffert kvar längre utan nu måste allt funka till hundra procent och gärna lite till på vägen fram till OS.

Olsson har tidigare i vinter beskrivit sig själv som underlägsen.

Han ställde in världs­cupspremiären i Kuusamo eftersom han bedömde att luftrören inte skulle klara av kylan. Inför tävlingen därpå, hans säsongsdebut i Lillehammer, sa han sig vara ”glad om jag är två minuter efter näst siste man”. Den gången blev han femma.

Nu är läget ännu mer allvarligt, förklarar han.

– Det finns inget utrymme till att sejfa längre. Hade jag inte varit sjuk hade jag kunnat lägga upp en plan som jag brukar ha inför mästerskap, men nu måste jag jobba hårdare än någonsin för att överhuvudtaget ha någon chans.

ARTIKELN HANDLAR OM