I dag presenteras bragdguldsvinnaren

SPORTBLADET

Detta är favoriterna till att vinna priset

Zlatan Ibrahimovics makalösa säsong, Johan Olssons femmil och Henrik Stensons golfdominans är tre toppkandidater till att ta hem utmärkelsen bragdguldet.

I dag presenteras vinnaren men valet är inte helt enkelt. Efter ett framgångsrikt svenskt idrottsår finns det flertalet idrottsinsatser som alla har gjort sig förtjänta av att uppmärksammas.

Vem tycker du förtjänar utmärkelsen?

Sportbladet presenterar de hetaste kandidaterna.

✓ Abeba Aregawi, 23, friidrott

Att Aregawi är obesegrad genom hela säsongen och i Diamond League som medeldistanslöpare är en bragd i sig. Den 10:e maj satte hon nordiskt rekord på 1500 meter, den 8:e juni var det dags igen fast på 800 meter.

I augusti var det friidrotts-VM och där vann hon sitt första stora mästerskapsguld på 1500 meter och putsade dessutom sin tid till 4.02,67.

Se hela finalloppet här.

✓ Henrik Stenson, 37, golf

Annika Sörenstam är Sveriges största golfare genom tiderna men Henrik Stensons säsong har varit helt magisk. Han har varit säkerheten själv på golfbanan under 2013 och vann först TOUR Championship och FedExCup i september. För att två månader senare följa upp med att vinna DP World Tour Championship och då även Race to Dubai. Stenson vann i storslagen stil, sex slag före tvåan Ian Poulter och är hittils den enda spelaren genom tiderna som vunnit både FedExCup och Race to Dubai under samma säsong.

Se vinsten av FedExCup här.

✓ Johan Olsson, 33, längdskidor

Johan Olsson vann inte bara en klassisk femmil under VM i Val di Femme, han fullkomligen krossade allt annat motstånd. Efter att ha ryckt till sig en ledning med flera mil kvar, släppte han aldrig. Trots synlig kramp i armen och jagande konkurrenter, så höll han ut och ledde hela vägen in i mål. Detta var första gången Sverige vann ett guld i distansen på över 20 år. Olsson vann dessutom ett silver på 15km fristil.

Se sammandrag av guldloppet här.

✓ Zlatan Ibrahimovic, 32, fotboll

Han har inte vunnit Champions League, han har inte tagit oss till VM men han är Sveriges mest populära idrottare och en av de största genom svensk idrottshistoria.

Efter ligaguldsäsongen i Paris Saint Germain där han även blev skyttekung, blev han uttagen i årets lag, utsedd till årets spelare i Frankrike och uttagen i årets lag av European Sports Media. Han kammade också traditionsenligt in sin åttonde guldboll.

Se två Zlatanmål här.

✓ Tre Kronor, hockey

Sverige är en erkänt stark hockeynation men sedan det sagolika året 2006 hade det inte blivit något nytt VM-guld. I maj i år, på hemmaplan, var det dock dags igen. Efter att ha hamnat på tredjeplats i gruppspelet med två förluster (Schweiz och Kanada) kändes ett guld ganska långt bort. Men efter att Kanada besegrats i kvartsfinalen efter straffar vann man sedan mot både Finland i semin och Schweiz i finalen.

Se höjdpunkter från matchen mot Kanada här.

✓ Henrik Sedin, 33, hockey

På grund av strejken fick inte Henrik Sedin göra någon hel säsong för sitt Vancouver Canucks och bröderna hade inte heller något lyckat slutspel. 45 poäng på 48 matcher blev det men det var under VM på hemmaplan i Sverige som Henrik Sedin klev fram och visade vilken klass han besitter. På sina fyra VM-matcher gjorde han fyra mål och fem assist.

Se höjdpunkter från VM-finalen här.

✓ Sarah Sjöström, 20, simning

Sjöström slog igenom redan som 14-åring med EM-guld på 100 meter fjärilsim och man förstod redan då att det skulle komma mera. Under VM i lång bana i Barcelona tidigare i år var det dags för ytterligare ett guld som togs på favoritdistansen 100 meter fjäril. Hon tog dessutom ett silver i 100 meter frisim. Efter guldet beskriver hennes egna ord prestationen väldigt bra.

– Jag har aldrig gråtit av lycka tidigare. Det här är det största som någonsin hänt mig i min karriär.

Se finalen i 100 meter fjärilsim här.

✓ Lag Edin, curling

Skottar knäckte Lag Edin i curling-EM nyligen men i våras gick det desto bättre. I Kanada mötte man just Kanada men Sverige visade vilka som var bäst och Niklas Edin tillsammans med Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg och Viktor Kjäll vann med stabila 8-6.

– Det är inte vanligt att ett Europeiskt lag kommer till Kanada och slår Kanada i en final, så det var extra roligt, sa Edin efter segern.

Se segerintervju och höjdpunkter från finalen här.

✓ Caroline Hedwall, 24, golf

Caroline Hedwall vann Solheim Cup redan 2011. Men det var i årets upplaga som hon klev fram som en ledande stjärna för lag Europa. Efter strålande spel vann hon sina samtliga fem matcher under turneringen och blev på så sätt historisk som första person någonsin att göra det. Detta blev Europas första titelförsvar och första gången de vann på amerikansk mark.

Se höjdpunkter från tävlingen här.

✓ Alexander Gustafsson, 26, kampsport

Alexander "The Mauler" Gustafsson blev inte ens nominerad till Jerringpriset men en bragd är precis vad han stått för i år. I september gick han sin livs match mot UFC-champen i lätt tungvikt Jon "Bones" Jones. Jones hade försvarat sin mästartitel fem gånger tidigare och var överlägsen favorit inför matchen mot Gustafsson. Men väl inne i oktagonen visade Gustafsson stort hjärta och stod för en heroisk insats sällan skådat. Många anser att han borde fått vinsten, men istället bestämde domarna sig för att låta amerikanen behålla sin titel.

Se sammandrag av fighten här.