Bragdguldet till Johan Olsson

SPORTBLADET

”Det är den största utmärkelsen. Jag är väldigt stolt”

1 av 26

Den sanslösa uppvisningen på femmilen i Val di Fiemme fick svenska folket att jubla.

I dag belönades Johan Olsson, 33, med Bragdguldet.

– Det är den största idrottsutmärkelsen man kan få i Sverige. Jag är väldigt stolt, säger han.

Efter sex svenska VM-silver under skid-VM i mars kom till slut ett guld i mästerskapets sista dag. Och som det gjorde det. Johan Olsson dominerade femmilen totalt och knockade konkurrenterna.

– Det är mitt livs största lopp, sa han då.

En bragd som gick rakt in i hjärtat på de svenska tv-tittarna.

”Otroligt stolt”

Och tydligen även på Bragdjuryn, som i dag tilldelade Johan Olsson SvD:s Bragdguld.

– Det är otroligt hedersamt och jag är otroligt stolt över Bragdguldet. Dessutom är jag väldigt stolt över femmilen och den prestation jag gjorde, säger Johan Olsson som när han får beskedet befinner sig i Östersund, på den högsta punkten i stan, med utsikt över Jämtlandsfjällen.

– Det passar väl bra tycker jag...

”Precis på gränsen”

Om valet att sticka iväg från övriga fältet redan efter drygt en mil säger han:

– Grunden är väl egentligen att man inte tänker utan att man litar på sin egen förmåga och sätter fart. Jag trodde att det här bör jag klara. Och det var ju precis på gränsen att jag lyckades. Men än i dag är jag förvånad över min egen beslutsamhet, att jag inte gav upp.

”Vältränat hjärta”

Johan Olsson berättade nyligen att han lider av ett hjärtproblem, att hjärtat rusar. I samband med Bragdguldet menar han att det inte påverkar hans träning.

– Det är något som jag har och det är inget som är fel egentligen. Jag har ett väldigt starkt och vältränat hjärta som slår väldigt hårt ibland, då kan det få för sig att slå lite extra fort och leva sitt eget lilla liv.

ARTIKELN HANDLAR OM