Kalla hyllas: ”Kalla slåss om medalj”

SPORTBLADET

Petra Thoréns analys efter svenskans superlopp i Lillehammer: ”Framförallt verkar Kalla må bra”

Charlotte Kalla utklassade konkurrenterna från Norge i klassisk stil i Lillehammer.

Vad betyder svenskans superlopp inför fortsättningen – och OS i Sotji?

– Trots att Marit Björgen inte var i toppslag i dag så är Charlotte Kalla verkligen med där uppe nu och kan slåss om medalj, säger Sportbladets expert Petra Thorén.

Foto: Petra Thorén.

Hur förvånande var det här resultatet?

– Att Charlotte skulle kunna vara med där uppe var ingen överraskning. Hon är i kanonform och visade redan förra helgen att form och teknik sitter på ett nytt sätt i år. Men att hon skulle vara före Björgen och Johaug DET var riktigt överraskande. Det var 13 sekunder ner till Björgen och 26 sekunder till Johaug. Vi stod där i målfållan lite chockade och intervjuade en Charlotte Kalla som själv var smått chockad. Men väldigt, väldigt glad.

Vilka faktorer tror du är viktigast för hennes nya form?

– Det är som alltid en rad faktorer. Annan träning, vågan att vila mer mellan loppen, lite mer fokus än mängd på träningar. Hon har gått ner ett par kilo i vikt, har lagt om styrketräningen, har bättre testvärden och utvecklats tekniskt. Men framförallt verkar Charlotte Kalla må väldigt bra. Det tror jag betyder enormt mycket. Hon har blivit äldre och vågar mer lyssna till sin egen tillit.

Ska vi göra henne till ett medaljhopp i OS individuellt?

– Ja! Vi har tidigare sagt att programmet inte passar henne, det var på 10 km fri stil hon tog OS-guld 2010. Trots att Marit Björgen inte var i toppslag i dag så är Charlotte Kalla verkligen med där uppe nu och kan slåss om medalj. Kanske inte guld på 10 km, men i skiathlon! Där ökar chanserna enormt nu när hon håller i även i klassisk stil.

Hur ser det ut inför söndagens stafett?

– Charlotte kommer säkert göra den bästa tiden på sista sträckan. Men damerna har inte sitt bästa lag. Emma Wikén tvingades åka hem på grund av för sjukdom och sedan tidigare saknas Anna Haag och Sofia Bleckur. Det blir tufft mot norskorna.

ARTIKELN HANDLAR OM