Planen: Upp på pallen lättare

SPORTBLADET

Så har Kalla trimmat fysiken inför OS: ”Det handlar om ett par kilo”

Foto: Höll Johaug bakom sig. Charlotte Kalla och Therese Johaug fick jaga tillsammans hela loppet. På upploppet hade de bara en åkare framför sig. Kalla spurtade ner Johaug men fick se sig slagen av Marit Björgen med 0,8 sekunder.

KUUSAMO. Charlotte Kalla kopierar in mot OS i Sotji detaljer som gav guld 2010.

Som en tidig formtopp för bra självförtroende i tävlingar och en rappare, lättare kropp.

– Det handlar om ett par kilo och visst vore det dumt att inte snegla på vad som fungerade på OS 2010, säger skidstjärnan.

Senast Charlotte Kalla vann en världscupstävling var i Canmore inför OS 2010.

Åtta andra- och tredjeplatser sedan dess följdes upp av en andraplats i går.

Men det var den skönaste på länge.

Kalla visade att hon är tillbaka och kan ge suveräna norskorna Björgen och Johaug en match.

– Jag hoppas det här är säsongen jag får utmana dem bättre än jag haft möjlighet till de senaste åren, säger Charlotte Kalla som kom tvåa efter Marit Björgen.

Charlotte Kalla har efter fjolårets säsong utvärderat sitt upplägg och gjort flera förändringar.

Hon har minskat maxstyrkan för ben och armar, höjt farten på fartpassen och i perioder tränat lite lugnare med bättre återhämtning.

Kopierar succéåret

I det pussel som ska läggas för ett lyckat OS har 26-åringen och hennes tränare Magnus Ingesson också tittat på vad som gick så bra 2010 då Charlotte Kalla tog guld i Whistler.

Nu kopierar de detaljer från succéåret.

En tidig formtopp är inplanerad och precis som premiären inför OS-året 2010 blev det en andraplats i ett skejtlopp.

– Det här behöver hon för skallen, säger Ingesson.

– Visst är det alltid skönt att kunna dra paralleller. Framförallt att jag får en bra känsla i åkningen och självföroende, säger Charlotte Kalla.

Hon har också ändrat detaljer i sin åkning. Charlotte Kalla åker rappare.

När man tittar på dig ser du ut som du åker rappare?

– Jag har försökt att inte kliva så mycket som jag har gjort tidigare. Jag tror på att få trycket tidigt.

”Rätt muskelmassa”

Med ögat kan man också notera att Charlotte Kalla ser lite lättare ut än de senaste säsongerna. Hon närmar sig den matchvikt som hon hade kring OS 2010.

Du är lättare?

– Ja, lite grann. Det är lite, det handlar om ett par kilo.

Det kan göra en del?

– Så är det, det är en sådan sport. Men det är många saker som påverkar. Jag har jobbat mycket tekniskt, jag har hållit rätt fart på rätt pass, jag har många år med träning bakom mig, säger Charlotte Kalla.

– Du ska ha rätt muskelmassa, rätt fettprocent, det handlar om att optimera en kroppsammansättning på rätt sätt, säger Magnus Ingesson.

Det är ett digert jobb som är gjort – och som ska göras fortsatt.

Men Charlotte Kalla kunde i går kväll lämna Kuusamo nöjd med en suverän säsongsöppning.

– Det känns riktigt inspirerande att när jag är i bra form kan jag åka fort och utmana de som varit suveräna de senaste säsongerna, säger skidstjärnan.

Kallas plan fram till OS

7–8 december & 14–15 december

Världscupstävlingar i Lillehammer och Davos. Planen är att hålla i formtoppen och få med sig vassa tävlingsresultat. Extra spännande blir tävlingarna som är i Davos, på OS-höjd. I samband med tävlingarna där blir det också ett läger.

Jul och nyår

Charlotte Kalla har alltid gillat att fira jul. Nu ska hon få göra det med bra resultat i bagaget och i lugn och ro. Detta blir en viktigt träningsperiod. Charlotte Kalla åker inte Tour de Ski. ”Det här en en viktig period för oss i landslaget” säger förbundskapten Rikard Grip.

16–19 januari

SM i Umeå avgörs den 16–19 januari. Då får Charlotte Kalla tävlingsmöjlighet igen.

Precamp 20–21 januari

Inför OS åker landslaget två-tre veckor till Seiser Alm. Upplägget är individuellt. Charlotte Kalla får med sig sin personlige tränare Magnus Ingesson. Här ska de förbereda sig för den höga höjden som väntar i Sotji.

Genrep 1–2 februari

Genrep i italienska Toblach. Här ska formen börja synas. Charlotte Kalla brukar peaka sin form maximalt tio dagar efter att hon släppt på träningen. De kommer nu våga släppa upp träningen mer än tidigare.

OS-premiär 8 februari

Här ska Charlotte Kalla peaka sin form. Skiathlon som inleder OS är en gren hon har chans att ta individuell medalj i. Teamsprint och stafett är andra.

ARTIKELN HANDLAR OM