Segerrikast ska få VM-titeln

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Revolution inom F1

Foto: Getty Images
Massa – vinstrikast i fjol.

Två veckor till säsongsstarten - nu står F1 inför en revolution.

Den förare med mest segrar vinner VM-titeln.

Visserligen röstades Bernie Ecclestones medaljförslag ner, men redan i år ska den förare som vinner flest lopp bli världsmästare.

Det är en förändring som hade gjort Ferraris Felipe Massa och inte McLarens Lewis Hamilton till världsmästare i fjol.

Man kommer även i framtiden att använda det nuvarande poängsystemet (10-8-6-5-4-3-2-1) om det är två förare som har lika många segrar, men även för att bestämma de övriga VM-placeringarna och för att avgöra märkes-VM.

Dessutom tog FIAs World Motor Sport Council ytterligare ett omdiskuterat beslut.

Kritiska till beslutet

Till nästa säsong införs en övre budgetgräns på 30 miljoner Pund (33 miljoner Euro) och inom den ramen får teamen tekniska friheter eller så kan teamen använda sig av de kostnadsbesparande regler som finns i dag.

– Då kommer färre saker på bilarna att gå till spillo, till exempel kommer inte teamen att kunna betala 927 Euro för en hjulmutter som bara används en gång. Men för publiken kommer bilarna att se likadana ut som idag, säger FIAs president Max Mosley till motorsporttotal.

– Budgeten ska omfatta allt utom motorhome och de böter som FIA eventuellt tar ut. Annars ska allt vara med både lönerna för förare och teamchefer.

FOTA, sammanslutningen av stallen, är kritiska till beslutet och oroade över sportens framtid, hälsar Ferraris president Luca di Montezemolo.

En annan nyhet är att teamen får testa unga förare tre dagar efter säsongen. Det gäller talanger som inte varit med under mer än två tävlingshelger de senaste 24 månaderna och från och med den 1 januari till och med det sista loppet 2009 får teamen testa aerodynamik under åtta dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport