Silver – tack vare Obama

Mental träning bakom Olssons återkomst

TIGHT SCHEMA Endast femton timmar efter prisutdelningen är det ny tävling för Lina Andersson.
TIGHT SCHEMA Endast femton timmar efter prisutdelningen är det ny tävling för Lina Andersson.

Liberec. Karriären kunde varit över när hon fick en sten sparkad i tinningen.

Men i vintras reste sig Anna Olsson och har nu tagit en krokig väg till VM-silvret.

En väg via USA:s president Barack Obama.

På sistasträckan i sprintstafetten drog Lina Andersson ifrån italienskan Arianna Follis och säkrade Sveriges andra silver. Men den största insatsen stod lagkamraten Anna Olsson för.

För ett år sedan var smärtan i hennes nacke och axel så brännande att hon ställde in säsongen och slutade lyfta tunga saker.

Återkomsten till världseliten har till stor del skett inombords.

– Jag har kört väldigt mycket mental träning och har försökt tänka mig pigg och snabb, även om jag har varit hemma. Kanske tränar jag mer mentalt är fysiskt, säger Anna Olsson.

Problemen började i en stenig slätt.

Irriterad nerv i nacken

I september 2006 tränade landslaget i italienska Livignos backar. En av tjejerna rev ner en sten som dunkade in i huvudet på OS- guldmedaljören Anna. Sedan dess är en nerv i nacken irriterad.

Fysiskt sett har vägen tillbaka böljat mellan framgång och sjukdom. Psykiskt sett har det gått stadigt, mycket tack vare den mentale tränaren Stig Wiklund.

Så när båda bitarna föll på plats i vintras vågade de hoppas på VM igen. Som extra krydda inför mästerskapet formulerade Olsson och Wiklund ett nytt motto:

Yes we can.

– Jag och Johan (Olsson, Annas man) tycker han har varit rätt rolig när han har börjat med Obamagrejen. Det är något som han har kommit på, säger Olsson.

Du påverkas fortfarande av nackskadan. Hur mycket mindre än Lina Andersson tränar du?

”Går inte byta bort”

– Svårt att säga, i år har jag tränat så lite att jag inte sammanställer något. Det är för lätt att man kollar och ser hur mycket man ligger efter de andra. Men på sommarträningen ligger jag kanske på tio timmar i veckan och de andra på tjugofem.

Hur mycket ersätter Stigs mentala träning den fysiska som du missar?

– Han har hjälpt oss jättemycket och gav mig och Johan många övningar inför VM. Men man undrar också hur det hade gått om man hade fått träna på. Men jag har mina skador med mig och det går inte att byta bort.

Stig Wiklund har ett rakare svar på hur stor del av Anna Olssons VM- insats som bygger på ”Yes we can”.

– Sextio-sjuttio procent av ett lopp är mentalt. Det vi har tagit från Barack Obama är en enkel metafor, för det gäller att våga peppa sig själv. Då är det bra med nyckelord, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN