... och här är 00-talets största svenska skandaler

avMattias J Larsson

1. Fotbollsvåldet

Avbrutna matcher och matcher utan publik. Hyllningar av polismördare, vandalisering och misshandlar. I augusti 2002 blev den 26-årige Tony Deogan fotbollsvåldets första dödsoffer. Men inte ens döden avskräcker idioterna som förpestar svensk fotboll.

2. Obol-härvan, 2006

Företaget Obol Investment, företrätt av finansmannen Bo Johansson, sade sig arbeta med pensionsförvaltning och gav sig i mitten av 00-talet in som storsponsor i svensk idrott. Obol blev huvudsponsor till svenska basketligan och stöttade även bland andra Luleå Hockey och Plannja Basket. Det enda problemet var att så gott som allt var fejk. Obol hade inga pengar och företaget sägs ha förskingrat minst 250 miljoner kronor. Johansson är fortfarande på fri fot.

3. Kokainskandalen i Göteborg, 2006

Förre världsmästaren och nu experten Patrik Sjöberg gick på krogen med den utslagne sprintern Patrik Lövgren och den förre häckstjärnan, nu ambassadör för stiftelsen Ren Idrott, Sven Nylander. På krogen snortade trion kokain, greps av polisen och stor­skandalen var ett faktum.

4. Sexskandalen i Tre Kronor, 2005

Tre Kronor-spelarna Henrik Tallinder, Kristian Huselius och Andreas Lilja grip av polis misstänkta för gruppvåldtäkt strax före nedsläpp i matchen mot Tjeckien 10 februari. Männen har tillbringat två nätter tidigare haft sex med en gravt påverkad kvinna på ett hotellrum i Stockholm. En våldsam skandal rullas upp, men förundersökning mot männen läggs ned på grund av brist på bevis.

5. IFK Göteborgs-härvan, 2005

Kortfattat: IFK hade inte pengar nog att värva Peter Ijeh utan lånade in stålar från klubbens kassör Janne ”Plånbok” Nilsson. När Stefan Selakovic sedan värvades betalade IFK av ”misstag” ut lika mycket för mycket till Sella som ”Plånbok” skulle få tillbaka och bad sedan Selakovic betala de pengarna till ett konto i Luxemburg. Allting uppdagades och ”Plånbok” och IFK:s klubbdirektör Mats Persson fick fängelsestraff.

6. Ludmilas bobdoping, 2001

Häckkarriären var över, bröstcancern besegrad och Ludmila Engqvist gjorde en satsning för att nå OS i bob. Men Ludmila försökte med en genväg, köpte muskelbyggande så kallade ryssfemmor och åkte fast i ett dopingtest. Ryskan som blev svensk och vann folkets hjärta raserade i samma stund allt hon byggt upp i sitt nya hemland.

7. Nordin i fyllecell vid EM, 2006

Kulstötaren Jimmy Nordin slogs ut i kvaltävlingen och, utan att ens ha bytt om, började han kröka i VIP-avdelningen på Nya Ullevi. Supandet fortsatte på hotellet och till slut var Nordin så full och aggressiv att polis tillkallades. Fortfarande klädd i landslags­kläder placerades Nordin i fyllecell och skandalen var ett faktum.

8. Nykterhetsambassadör rattfull, 2008.

Rallyföraren Daniel Carlsson jobbar för organisationen Környkter.nu när han morgonen 22 juni grips rattfull stoppas rattfull av polis. Carlsson tar time out från motorsporten och avsäger sig sina uppdrag hos Környkter.nu

9. Edsbyn– finansierade av ekobrott, 2009

2004 till 2008 vann Edsbyn fem raka SM-guld och dominerade svensk bandy totalt. Anledningen till att man gjorde det? Hedersordföranden Ulf Järvefelt pyttsade under de här åren in sammanlagt 19 miljoner kronor som han på olaglig väg plockat ur sina privata bolag. Till Edsbyns försvar ska sägas att klubben var ovetande.

10. Fylleslag i handbollslandslaget, 2008

Oscar Carlén och Fredrik Petersén demolerar ett hotellrum på fyllan efter en bortalandskamp i Tyskland. Spelarna kastar bland annat ut ett bord och en madrass genom hotellrummets fönster. När förbundskapten Ingemar Linell tar en promenad kommande morgon hittar han Peterséns pass och skor på gatan utanför hotellet.