Sportbladet

Lista: Lagen som har världens bästa fans

Av: 

Lars Nylin

SPORTBLADET

Sportchansens Lars Nylin listar 10 klubbar

topplistan Fenerbahce, Green Bay Packers och Edmonton Oilers fans platsar på Lars Nylins lista över idrottsvärldens bästa fans.

Foto: ap

Vilken idrottsklubb har egentligen bästa fansen?

Sportchansens Lars Nylin fick uppdraget att göra sin topplista.

Här är hans resultat:

10) Indianapolis Colts

Colts 63 000 supportrar hade hörts även om de placerades på ett fält i Indiana. Placera samma sällskap i nya (förträffliga) inomhusarenan Lucas Oil Stadium och dra sedan publikljudet genom arenans PA-system. Resultatet blir bedövande.

9) Edmonton Oilers

Den som sprider klichéer om popcorntuggande nordamerikansk hockeypublik har aldrig varit i Rexall Place, arenan som 1974 invigdes som Northlands Coliseum. Trots att det gått några årtionden sedan Edmonton Oilers – under Wayne Gretzkys era – regerade NHL är trycket fortfarande euforiskt. I play off-matcher har ljudnivån mätts till 114 decibel, men till skillnad från andra kanadensiska hockeycentra är det här även högljutt i grundserien.

8) Liverpool

Det är sant att Anfield och inte ens The Kop är samma sak som förr. Dessa institutioner har lugnat ner sig många decibel i den nya tiden. Men det är också sant att Anfield fortfarande kan skapa den engelska ligafotbollens mest magiska stämning. Ofta till melodin av ”You'll Never Walk Alone”.

7) Boca Juniors

Myten om galen fotbollspublik i Sydamerika är djupt förankrad. Tyvärr existerar den ofta bara vid toppmatcher. Undantaget är Boca Juniors som till ”La Bombonera” eller ”Chokladasken” i Buenos Aires lockar en publik som uppfyller alla förväntningar även när det inte är derby, ”superclásico”, mot River Plate.

6) Besiktas

Istanbul har världens mest högljudda fotbollspublik och trots att Besiktas ses som lilebror av de tre klubbarna har de ofta den mest galna supporten. När Inönü-stadion är fullsatt, 32 000, uppfyller den med råge den devis som Galatsaray-supportrar en gång skrev till negelska gäster: ”Välkommen till helvetet”.

5) Valencia

Med läktare branta som störtloppshang är Mestalla-stadion redan i sig en tolfte spelare. När Valencia har medvind, en bristvara på sistone, har elvan på planen den mest högljudda supporten i de tre superligorna.

4) Celtic

Den sorts täta brittiska arenaatmosfär som gällde på dinosauriernas tid existerar knappast längre. Men Celtics hemmamatcher inför i snitt 57 000 på ”Parkhead” är en nostalgitripp så god som någon.

3) Fenerbahce

Folkets lag i Turkiet, ”Fener”, har inte bara landets största publik, 40 000 i snitt senaste säsongen. De har även världens mest galna support alla kategorier. Sükrü Saracoglü, under rätt kväll, är garanterat fel kväll för de flesta motståndare.

2) Green Bay Packers

”Cheeseheads”, ostskallarna efter en av huvudnäringarna i staten Wisconsin, är ett unikum i de amerikanska proffsligorna. Football-klubben från lilla Green Bay – 100 000 invånare – är den enda i de fyra tyngsta ligorna som är kommunalt ägd. Men minst lika unik är supportrarnas lojalitet. I ur och skur och snö fylls Lambeau Field mer mer än 70 000 euforiska åskådare. Arenan har varit utsåld sedan 1960, kölistan för de som vill skaffa säsongsbiljett har för ögonblicket 80 000 namn, väntetiden är i genomsnitt 35 år. Och så finns det de som påstår att supportrar av amerikanska lag bara går på matcherna för att få käka popcorn...

1) Schalke 04

Sportchansen kunde som etta ha valt någon av ett halvdussin andra Bundesligaklubbar. I ingen ledande proffsliga möts kurvorna för lojalitet/kvantitet/högljuddhet så högt på skalan som i Bundesliga. Schalke på Veltins Arena är tvåa efter Bayern München i publikantal men i tuff konkurrens, etta i klassen publiktryck. Allra hetast är stödet till ”Die knappen” i derbyt mot lokalrivalen Borussia Dortmund, en klubb som för övrigt mycket väl kunde ha toppat även den.

Bubblare: Feyenoord, Galatasaray, Borussia Dortmund, Kansas City Chiefs, Montreal Canadiens, Newcastle United, Olympique Marseille, Olympiakos, Stoke, Eisbären Berlin, Bern SC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert: