Nytt avslöjande kan förlänga ryska avstängningen

Foto: AP/TT
SPORTBLADET

Ryssland kämpar för att komma tillbaka in i Internationella friidrottsförbundet efter dopningsskandalerna.

Men nu kan ett nytt avslöjande om hur ryska avstängda tränare fortfarande är aktiva förlänga avstängningen.

– Ryssland har i så fall inte uppfyllt kraven för att komma tillbaka, säger IAAF:s vd Olivier Gers.

Det var hösten 2015 som IAAF bestämde sig för att kasta ut det ryska friidrottsförbundet ur IAAF efter upprepade dopningsbrott och korruption där flera ryska friidrottare hade kunnat köpa sig ut från positiva dopningsprov.

Då ställdes flera krav på Ryssland för återinträde. Däribland att alla coacher som varit inblandade i den systematiska dopningen skulle förbjudas verka i landet.

”Ingenting kommer förändras”

Men nu kommer nya uppgifter till tyska ARD, som avslöjade hela härvan från början, som kan förlänga den ryska avstängningen. Det är ryske 1500-meterslöparen Andrej Dimitriev som smygfilmat bilder på den kände dopningstränaren Vladimir Kazarin när han håller i en träning för landslagslöparen Artem Denmukhametov.

Kazarin tidigare tränade bland annat OS-guldmedaljören Mariya Savinova och den kända visselblåsaren Julia Stepanova innan hon valde att fly landet med sin make och avslöja dopningen.

Dimitriev gör intervjun i Kazakstan väl medveten om att han kanske inte kan återvända till rysk friidrott efter det här.

– Om alla håller tyst, som vanligt i Ryssland, kommer ingenting att förändras, säger han till ARD och fortsätter:

– Det sägs att vi förändrar oss, men de här personerna är fortfarande här. Det är hyckleri!.

Enligt Dimitriev finns det många fler ryska tränare som fortsätter på samma sätt som Kazarin. På IAAF har man reagerat starkt på ARD:s uppgifter.

”Otroligt modigt”

– Om det faktiskt är en av de avstängda coacherna så måste Rusaf (ryska friidrottsförbundet) kunna vidmakthålla den avstängningen. Gör man inte det har inte Rusaf uppfyllt kraven för att åter tas tillbaka i IAAF.

IAAF:s undersökande specialgrupp ska ha möte i Moskva på måndag för att diskutera hela frågan om en återkomst till IAAF.

Dimitriev säger själv att han inte kommer att fly landet likt paret Stepanova. Wada säger att de kommer försöka skydda Dimitriev.

– Det är otroligt modigt gjort. Så klart kommer vi ta kontakt med honom och vi kommer försöka hitta ett sätt att skapa ett sätt att tillsammans skydda honom, säger Wadas undersökningschef Günter Younger.