Henrik Stenson missade Jerringpriset

SPORTBLADET

Henrik Stenson stod för en historisk major, ett OS-silver och vann Europatouren.

Sarah Sjöström tog guld, silver och brons i OS – men Peder Fredricson snuvade favoriterna på Jerringpriset.

– Det var en liten skräll, säger Stenson.

Foto: TT

Henrik Stenson blev i somras den första svensken någonsin att vinna en major på herrsidan.
Han gjorde det inte på vilket sätt som helst.

Svensken gick runt Troons klassiska bana på rekordlåga 20 under par, och fick lyfta ”The Claret Jug” efter en rafflande söndagsduell mot Phil Mickelson.
Stenson följde upp majorsegern med en silvermedalj när golfen var åter i OS-programmet. Han vann även hela Europatouren, fick bragdguldet och utsågs till ”Årets manliga idrottare”.

Men det blev inget Jerringpris för Stenson som fick 230 229 röster jämfört med Fredricson som hade 273 760 av de totalt 790 263 rösterna.

– Jag tänkte att han (Peder Fredricson) måste ha fått mycket röster på slutet och gjort en riktig spurt för jag var förvånad att Sarah inte var en av de två sista. Det var en liten skräll att hon inte var med till de två sista. Samtidigt fick jag en liten känsla precis innan att det kanske blir Peder ändå, säger Stenson som inte var besviken över att ha blivit tvåa.

– Vad sa Tony Rickardsson? Jag är inte bitter. Jag kan inte vara besviken på någonting efter den säsongen jag har haft. Jag har tagit den största segern i min karriär, om man sedan får två eller tre priser kan jag inte vara besviken eller bitter över.

”Gissade bara fel på årets nykomling”

Försnacket handlade bara om Stenson och Sjöström, men simmaren, som tog guld, silver och brons i OS, hade på känn att Fredricson skulle kamma hem Jerringpriset.

– Det var bara årets nykomling jag gissade fel på. Annars hade jag full pott. Jag gissade rätt på Stenson: årets manliga. Rissveds: årets prestation, mig själv som årets kvinnliga idrottare och Fredricson på Jerringpriset, säger hon och fortsätter:

– Jag är fortfarande så himla stolt över de tidigare Jerringpris man fått. Det var ju sjukt häftigt att få två i rad och det känns som det var nyss fortfarande. Det är klart att andra idrottare ska uppmärksammas.

Sjöström har vunnit Jerringpriset två år i rad och hade blivit historisk vid en trippel.

– Jag förstår att folk vill rösta på andra. Men jag är jätteglad att jag vann som årets kvinnliga idrottare också. Det är riktigt fint, säger hon.