Förbundet om Jerebkos val: ”Måste prata”

Svenska basketbollförbundet har tagit tydlig ställning mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. 

Nu har Sveriges största stjärna Jonas Jerebko skrivit på för CSKA Moskva. 

– Vad det innebär för oss och Jonas framöver måste vi prata om, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo. 

Samtidigt har företaget Vitamin Well och deras energidrycksmärke Nocco brutit sitt sponsoravtal med 35-åringen.

Medan flera idrottare har valt att lämna Ryssland efter kriget mot Ukraina går Jonas Jerebko motsatt väg. Stjärnan, som har varit klubblös i över ett år, presenterades under tisdagen för CSKA Moskva. 

– Det är en ära att gå till en sådan historisk klubb, säger han till klubbens Twitterkonto.

Svenska basketbollförbundet har tagit tydlig ställning mot Ryssland efter invasionen av Ukraina och ställt sig bakom Fibas beslut att stänga av alla ryska lag.

Svenska herrlandslaget i basket sjunger nationalsången.
Svenska herrlandslaget i basket sjunger nationalsången.

”Minst sagt överraskande”

Inför VM-kvalmatchen mot Kroatien för en månad sedan hölls också en manifestation för fred. Jerebkos beslut förvånar generalsekreterare Fredrik Joulamo.

– Det är klart att tidpunkten för det här är minst sagt överraskande. Jag behöver prata med Jonas och höra hur hans tankar har gått, säger han och fortsätter: 

– Var vi står i frågan är ganska solklart. Vi har drivit insamling, fördömt Rysslands invasion och ställt oss bakom Fibas beslut. Men vi är inte involverade i våra spelare kontrakt. Vad det här innebär för oss och Jonas framöver måste vi prata om. 

Sponsorn bryter

Innan flytten var Jonas Jerebko sponsrad av dryckesföretaget Vitamin Well och fungerade som ambassadör för energidrycken Nocco. Men det avtalet är nu brutet. I söndags fick företaget beskedet om den kommande flytten.

– Vi valde redan i måndags att bryta det samarbetet på grund av hans beslut att spela i Ryssland, säger Jessica Linder, brand manager på Nocco, till Sportbladet.

Sverige möter Slovenien och Finland i sommarens VM-kval och Jerebko har varit tydlig med att han ska spela matcherna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN