Succén – drog in över två miljoner

Elvira Öbergs pengaregn

HOLMENKOLLEN. Elvira Öberg, 23, har fått sitt verkliga genombrott.

Nu klirrar det till i kassan – rejält.

– Jag är sjukt stolt över det jag har presterat, säger hon.

Tre OS-medaljer, tolv pallplatser i världscupen och tvåa i totalen bakom suveränen Marte Olsbu Röiseland.

Ja, 2021/22 var säsongen då Elvira Öberg fick sitt riktigt stora genombrott, seglade förbi storasyster Hanna och blev bäst i familjen.

Efter säsongens sista lopp – masstarten i norska Holmenkollen – kan 23-åringen nu göra bokslut på en säsong som inte bara varit en sportslig, utan även en ekonomisk braksuccé.

Sportbladet har tagit fram miniräknaren och räknat ut att skidskyttestjärnan dragit in över två miljoner kronor i pris- och bonuspengar.

IBU (internationella skidskytteförbundet) är generösa med sina prispengar. En förstaplats i världscupen belönas med 150 000 kronor, en andraplats med 120 000 och en tredjeplats med 90 000.

Totalt har Elvira Öberg dragit in cirka 1,8 miljoner kronor i prispengar från IBU.

Addera sedan bonuspengarna från svenska förbundet – där OS-framgångarna bidrar enormt – och slutsumman landar då på en bra bit över två miljoner kronor.

Då gick hon dessutom miste om ytterligare 100 000 kronor i säsongens allra sista lopp då lagkamraten (!) Linn Persson spurtade förbi henne och i förlängningen snuvade henne på totalsegern i masstartscupen.

– Ja, men herregud. Jag har haft en fantastisk säsong så det är inte det jag vill fokusera på nu. Det kommer inte vara så svårt att lägga det bakom mig. Jag har många år på mig att ta hem flera pokaler och det finns en som jag har extra sikte på…, säger hon och syftar på att vinna den totala världscupen.

”Är ingen slösare”

Elvira Öberg ler när Sportbladet upplyser henne om att slutsumman landar på mer än två miljoner kronor.

Det är mycket pengar?

– Ja, jo. Det gör att man kan pyssla med det här på heltid utan att behöva fundera på något annat, så det är klart att det är bra. Skidskyttet jobbar på ett bra sätt med att höja prispengarna år efter år och det är kul att vara en del av en idrott som utvecklas, säger Öberg.

Ska du unna dig något? Lyxa till det lite?

– Vi får väl se, men jag är ingen slösare av mig.

Hur summerar du den här säsongen?

– Jag visste att jag hade höjt mig, men att jag skulle sluta tvåa i totalen och ta tre OS-medaljer … nä, jag är sjukt stolt över det jag har presterat, men också hungrig på mer!

”Ökat rejält”

Olle Håkansson är manager för båda systrarna Öberg. Han menar att OS-succén i Kina har gjort Elvira mer ”folklig” och ”populär hemma i stugorna”, vilket i sin tur bidragit till ett ökad intresse från sponsorer.

– Ja, det har ökat rejält under den här säsongen, men det gäller att vara klok i det här läget. Man blir inte rik över en natt, utan det handlar om att jobba långsiktigt med sitt varumärke. Framförallt är det viktigt att hitta en bra balans mellan sitt idrottande och det kommersiella och inte låta sig bländas av alla möjligheter. Man måste välja med omsorg vad man vill göra och inte vill göra, säger Håkansson.

Lyckligtvis har de storasyster Hanna – som gått igenom samma resa – att bolla med.

– Hanna är ett jättebra stöd och bollplank i just de här frågorna, för det ska man veta, att det är inte helt lätt. Men Elvira är också otroligt mogen för sin ålder och står verkligen med båda fötterna på jorden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.