Anna Dyvik om det uppmärksammade beslutet och nya favoriten

MORA. Anna Dyvik lämnade landslagets träningsgrupp inför OS-säsongen och fick tid för en ny familjemedlem.

Skidåkaren har inte ångrat beslutet att bryta sig loss.

– Jag har verkligen mått så bra! Det har varit mycket lugn och ro och jag har skaffat en hund, så jag är glad, säger 26-åringen.

Ett svep genom merparten av de svenska längdstjärnornas sociala medier visar bilder från kollektiva träningspass, resor på hög höjd och OS-anpassning.

Sneglar man in på Anna Dyviks Instagramkonto träffar man som oftast henne själv, sambon Gustav Eriksson och parets tillskott, hunden Stella.

Anna Dyvik, som under uppmärksammade former petades från VM i fjol, valde efter säsongen att satsa vidare i egen regi, utanför landslagets träningsgrupper. Ryggproblem och större utrymme för sina individuella behov var bidragande orsaker.

När vi ses i Mora i början av oktober ångrar hon inte sitt beslut.

Anna ler när vi rör oss bort mot familjens senaste nyförvärv. Tiken Stella blir glad när matte kommer.

Anna Dyvik med hunden Stella och sambon Gustav Eriksson.
Anna Dyvik med hunden Stella och sambon Gustav Eriksson.

– En kompis till Anna jobbar på något som heter "Hundar utan hem" och hon frågade om vi inte skulle adoptera en hund, hon visste att Anna ville ha en. Jag var lite skeptisk, men Stella är snäll, säger Gustav Eriksson.

– Hon hade träffat Stella, de hade hittat henne på gatan i Warszawa, säger Anna som konstaterar att vardagen med husdjur ger en ny dimension i livet.

– Det är jättekul, man får något annat att tänka på.

Landslagschefen hörde av sig

Anna Dyvik vann den här lördagen när vi ses både 100 meter och 4,5 kilometer i en rekordtidig festival på snö och då fanns ändå starka namn som Maja Dahlqvist, Johanna Hagström och Linn Sömskar på startlinjen.

– Jag har fått många bra kvitton i sommar, konstaterar Anna Dyvik nöjt.

Testtiderna för några veckor sedan fick landslagschefen Anders Byström att höra av sig.

– Jag tror att han hade hört att jag gjorde några bra tider på intervallpass i Torsby. Det är bra, vi kommer förhoppningsvis ha mycket kontakt i vinter, säger Anna Dyvik.

Anna Dyvik har valt att lägga stora delar av sin träning hemma i Falun. Hon är sin egen coach men lutar sig mot expertis i sin närhet och sparring på Dala Sports Academy.

Hanna Falk har jag talat med en hel del, Viktor (Thorn) och min sambo Gustav också. Men jag har känt mig ganska säker på vad jag behövt att göra och vad min kropp behöver. Jag känner det så tydligt.

Fungerar ryggen?

– Den har varit stabil, jag har kunnat jobba med fysion Martin Holth, vi har kunnat jobba nära och haft tillgång till gym så det har varit bra. Sen har jag väl haft några svackor och har en liten svacka nu, men jag känner mig mer trygg när det inte behöver gå så länge med problemen.

– Det var viktigt för mig att inte vara så mycket på läger. Jag trivs inte jättebra med att åka fram och tillbaka på läger. Det blir mycket energispill med att åka på läger, det blir resdagar, man kanske sover dåligt och det är annan mat.

Hon säger att hon inte ångrar sitt beslut att stå utanför träningsgrupperna och därmed avstå stöttning landslagets åkare har under försäsongen in mot ett mästerskap.

Magkänslan vittnar om att det var rätt väg att gå. Leendet säger samma sak.

– Jag har verkligen mått så bra. När jag mår så här bra är resultaten inte det allra viktigaste, säger Anna.

Viktor Thorn, Anna Dyvik, Gustav Eriksson och hunden Stella.
Viktor Thorn, Anna Dyvik, Gustav Eriksson och hunden Stella.

Flera landslagsåkare har i sommar och höst betonat vikten av att vistas på hög höjd, Anna Dyvik , som saknar den erfarenheten under försäsongen, rycker på axlarna åt fenomenet.

– Jag har tidigare erfarenheter från exempelvis U23-VM och världscup på höjd och då har det funkat jättebra, utan att jag har förberett mig. Jag känner mig trygg med att om jag är i bra slag och fräsch så räcker det.

Första steget mot OS i Peking är att kvala in. Den nationella premiären i Gällivare och de inledande världscuperna blir viktiga och åkaren som vann två JVM-guld 2017 har sin OS-plan klar.

– Jag tänker att jag i år bara ska go with the flow. Jag ska köra hårt som fan på alla tävlingar så får vi se..., säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.