Loui Sand historisk – första transpersonen i herrhandboll

Loui Sand, 28, rev ner dagens största jubel i Lillekärrshallen.

Han blev den första transsexuella spelaren i svensk herrhandboll.

– Jag är jätteglad, så glad av mottagandet av framför allt motståndarlaget, säger Sand till SVT.

Det skrevs historia i den herrallsvenska premiären mellan Kärra HF och Skånela. Gästerna från Märsta vann matchen med 30–24, men det spelade mindre roll den här dagen för Loui Sand.

28-åringen, som tidigare har representerat det svenska damlandslaget i handboll, avslutade karriären för två år sedan för att påbörja en könskorrigering.

Efter att ha tränat med laget sedan i maj debuterade Sand som den första transexuella spelaren i svensk herrhandboll.

Fick ett varmt mottagande

– Jag är mörk, adopterad och transsexuell, så jag är ett lätt offer, jag är glad att det inte blev något dåligt, säger Sand till SVT.

Med 15 minuter kvar av matchen ställde sig åskådarna, däribland föräldrarna Eva och Lars, upp och applåderade. Det var dags för vänstersexan med nummer nio på ryggen att göra entré.

– Jag har tränat enormt mycket för att komma hit och hålla denna nivå. Jag är jätteglad, så glad av mottagandet av framför allt motståndarlaget, säger Sand.

”Jag blev helt till mig”

Han har tidigare berättat för Sportbladet att drömscenariot är att göra mål i allsvenskan. Det var nära, men fullträffen får vänta.

– Jag blev helt till mig. Hade varit för bra för att vara sant om jag hade gjort mål, säger Sand till SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN