Ebba Andersson: ”Kan inte kalla dem kompisar”

Storbråket i skidlandslaget avslöjas i SVT-dokumentären ”Bäst när det gäller”

I en ny SVT-dokumentär avslöjas hur Ebba Andersson går till attack mot sina egna lagkamrater efter det uppmärksammade bråket i Ruka i fjol.

Nu kommenterar hon sitt utspel.

– Jag står för det, säger hon till Sportbladet.

Fjolårets längdsäsong fick en spektakulär start då ett storbråk blossade upp mellan två av Sveriges största stjärnor.

Det var under den avslutande jaktstarten i finska Ruka som svenskorna kraschade bort varandra och direkt efteråt var stämningen rejält upprörd.

Linn Svahn stormade ut från arenan utan att prata med media, men kom sedan tillbaka och skuldbelade Ebba Andersson.

– Jag ska vara ärlig och säga att det var Ebba…, sa hon.

Andersson försökte i sin tur prata med Svahn i den mixade zonen, utan någon större framgång.

Linn Svahn
Linn Svahn

”Så jävla besviken”

Sportbladet och alla andra medier rapporterade om bråket. Det vi inte kände till, förrän nu, är hur hätsk stämningen verkligen var.

I en ny SVT-dokumentärserie (”Bäst när det gäller”) som släpps på söndag får vi följa med bakom kulisserna och bevittna ett regelrätt vredesutbrott från Ebba Andersson.

– Jag är jävligt besviken på mina lagkompisar… Nä, jag kan inte ens kalla dem för kompisar. Jag blir utpekad utan att jag hade ett jävla skit med det att göra. Det är snarare jag som ska vara irriterad för jag höll på att ramla, säger hon efter att ha blivit utpekad av Svahn.

– Det ska man inte göra. Hur irriterad man än är så tar man det internt. Jag tycker det är jävligt dåligt, säger Andersson.

Ebba Andersson
Ebba Andersson

”Går en gräns”

Inne i åkarbussen hörs även hur Maja Dahlqvist vädrar sin ilska inför tränaren Stefan Thomson.

– Att det alltid ska bli sånt jävla skit med svenskorna. Klart att man vill sitt eget bästa, men någonstans går det ju en gräns, säger hon.

I bussen hörs även hur Stefan Thomson beordrar Linn Svahn att gå tillbaka till den mixade zonen för att prata med media.

– Annars blir det en bot, säger han.

– Ja, men då är det är kanske värt att ta den (boten), för jag ska inte prata med media nu, svarar Svahn.

”Står för det”

Nu kommenterar Ebba Andersson det som visas i SVT-dokumentären.

– Jag skulle säga att det verkligen speglar hur det var där och då. Det är liksom ingenting som är stage:at, utan det är filmat i stundens allvar och det är en ärlig bild som tittarna får följa.

Och där, i stridens hetta, så säger du något i stil med att du inte ens vill kalla dem för dina lagkompisar. Så här med lite distans till det hela, hur ser du på det utspelet?

– Jag står så klart fast vid det jag sa, om man tänker just i den stunden, men det där har vi rett ut så i dag kan jag verkligen kalla dem för mina lagkompisar, men just där och då så kände jag inte alls på det sättet och det står jag verkligen för. Men som sagt, vi har rett ut det och är goda vänner igen.

Hur ser du på att det här visas upp för allmän beskådning i SVT?

– Jag tänker att det är viktigt att ge en ärlig bild och inte alltid bara visa fasaden utan också visa vad som faktiskt sker där bakom, säger Ebba Andersson.

– Jag tycker det är bra. Jag tycker att de vinklar från alla håll och man kan känna med alla, säger Maja Dahlqvist.

Hon påpekar att åkarna lagt händelsen långt bakom sig.

– Jag tycker inte att det är en så stor grej egentligen, sen är det inte schysst att hänga ut varandra i media, men innerst inne är det ingen som vill någon annan illa.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.