Dackarna mästare – första SM-guldet på 14 år

1957, 1958, 1959, 1962 och 2007.

Och nu även 2021.

Dackarna är åter svenska mästare i speedway.

– Jag är rörd, säger smålänningarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Finalmötets första fajt inleddes jämnt innan Dackarna drog i väg och vann med hela 53–37 mot Smederna.

Det andra finalmötet på Motorstadion i Eskilstuna var helt tajt, 12–12, efter fyra körda heat innan smålänningarna, med Rasmus Jensen och Jacob Thorssell, körde hem en femetta i det femte.

Dackarna utökade därmed sin ledning till totalt 20 poäng där och då.

Och 20 poäng mäktade Smederna inte med att hämta upp – framför allt inte då Dackarna även tog en femetta i det sjunde heatet, signerat Tai Woffinden och Maciej Janowski, vilket utökade ledningen till totalt 24 poäng.

– De har inte en enda svag länk i laget just nu. Det är ingen som faller igenom. Vilka slutspelsnerver, det är stort. Att ha det försprånget i går, sova på det i dag och komma upp hit och ändå leverera… det är fantastiskt, säger C Mores Magnus Zetterström.

”Är det klart?!”

Smederna sprattlade till och körde förvisso hem en femetta i det åttonde, men det räckte inte, avståndet var för stort – vilket gav Dackarna klubbens sjätte SM-guld, ett guld som i kväll bärgades i det elfte heatet.

– Är det klart?! En otrolig laginsats, säger Jason Doyle till C More.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg var rörd efteråt.

– Jag är tagen, det är jättehärligt. Jag har tänkt på det här varenda dag sedan den 28 oktober då jag blev lagledare för Dackarna. Det har varit i mitt huvud under ett års tid. 14 års väntan... jag vet vad det betyder, säger han och fortsätter:

– Jag har nog aldrig fått ihop en sådan härlig teamkänsla, en fantastisk säsong.

Jacob Thorssell:

– Jag vet inte vad jag ska säga riktigt, det är mer lättnad om jag ska vara riktigt ärlig. Glädjen kommer nog snart, det har varit en lång väntan, många silver och så. Att äntligen få ta hem den här bucklan känns väldigt skönt.

”Brakade till i depån”

Smedernas Pontus Aspgren:

– Dackarna är bättre än oss över två matcher, all heder till dem, säger han.

Det sista heatet fick köras om efter att Jason Doyle och Michael Jepsen Jensen smällt ihop med varandra, där Jason Doyle senare uteslöts.

Irritationen var märkbar efteråt.

– Hettan fortsätter, det brakade till i depån. Det verkar vara någon åskådare som kastade en kvast mot Doyle som gick dit och konfronterade det hela. Det var en grind emellan, men en tråkig avslutning, säger C Mores Björn Oldeen.

Dackarna vann till slut onsdagens final med 46–44.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.