Brittney Griners fru vädjar till Joe Biden

Basketproffset Brittney Griner sitter häktad i Ryssland.

Nu vädjar hennes fru till USA:s president Joe Biden.

– Om de håller kvar henne för att de vill att du ska göra någonting, då vill jag att du ska göra det, säger Cherelle Griner.

Det var i början av året som Brittney Griner greps på en flygplats i Moskva. Ryska myndigheter grep basketstjärnan efter att e-cigaretter med spår av cannabisolja hittats i Griners bagage.

Hon sitter fortsatt häktad i Ryssland, och amerikanska myndigheter menar på att hon blivit felaktigt frihetsberövad.

Nu har Griners fru, Cherelle Griner, uttalat sig om situationen i en intervju med Good Morning America.

– Jag fick först höra om nyheten genom Brittney faktiskt. Hon började att skicka sms till mig klockan två på morgonen, ”Älskling, de har tagit mig. Jag är fast i ett rum. Jag vet inte vad det är som händer”, säger Cherelle och fortsätter:

Inte pratat på 96 dagar

– Jag svarade direkt, ”Vilka är de? Och vadå för rum?”. Hon skrev att hon blivit gripen och att de skulle ta hennes telefon. Det var allt.

Cherelle berättar att det gått 96 dagar sedan hon pratade med Brittney senast, men att de sporadiskt haft kontakt via post.

Brittney Griner sitter häktad i Ryssland sedan början av året.
Brittney Griner sitter häktad i Ryssland sedan början av året.

Enligt New York Times kan det finnas politiska motiv bakom gripandet av den amerikanska basketstjärnan. Times har rapporterat att det finns en oro i USA kring att Ryssland kan tänkas använda Griner som utpressning mot sanktionerna som landet drabbats av, efter invasionen i Ukraina.

Vill se Joe Biden agera

Cherelle Griner vill dock se USA:s president, Joe Biden, agera.

– Jag fortsätter att höra att han har makten, och att hon är en politisk spelpjäs. Om de håller henne för att de vill att du ska göra någonting, då vill jag att du ska göra det, säger hon.

USA:s utrikesminister, Antony Blinken, har varit i kontakt med Griners fru och han har sagt att det är av högsta prioritet att få hem Brittney.

– Jag var tacksam för samtalet. Men om de säger att hon prioriteras så vill jag se det också. Just nu vet jag inte ens vem jag kommer att få hem när hon är tillbaka, säger Cherelle Griner.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.